Παντού γίνονται λάθη. Έτσι και στην επιστήμη του SEO. Σήμερα θα δούμε τα βασικότερα από αυτά που πρέπει να αποφύγετε όσο είναι νωρίς για να μην επηρεάσουν αρνητικά την απόδοση της σελίδας σας. Θα διαπιστώσετε ότι δεν μιλάμε για λάθη που αφορούν μόνο στη δομή ή τον κώδικα της σελίδας σας, αλλά και σε άλλους τομείς που πολλές φορές είναι πιο σημαντικοί από το SEO για τα πρώτα βήματα της σελίδα σας.
Γιατί θα αναφέρουμε τέτοιου είδους λάθη εδώ; Γιατί δε θα αφήσουν τη σελίδα σας να δείξει στις μηχανές αναζήτησης την “περιποίηση” που έχει δεχτεί. Ας ξεκινήσουμε.
Κάντε τη σελίδα σας επισκέψιμη-εύχρηστη
Μπορεί να σας φαίνεται αστείο, αλλά αρκετές φορές γίνονται λάθη σε αυτό το βασικό τμήμα. Ξεχάστε ότι είστε ο διαχειριστής της σελίδας σας και μπείτε ως επισκέπτης. Έπειτα κάντε κλικ από δω και από ΄κει, όπως κάνουν οι επισκέπτες σας. Με αυτόν τον τρόπο θα ελέγξτε αν κάθε υπο-σελίδα είναι προσβάσιμη. Ευχόμαστε να μην υπάρχει κάποια σελίδα που οδηγεί σε 404 σφάλμα (Δε βρέθηκε) εδώ και καιρό, αλλά αν υπάρχει μόλις το ανακαλύψατε και θα το διορθώσετε.
Έχετε κάποια φόρμα επικοινωνίας; Δοκιμάστε να στείλετε ένα email για να είστε σίγουροι ότι λειτουργεί όπως πρέπει. Γενικότερα, βλέποντας τη σελίδα σας με το μάτι του επισκέπτη είναι πιθανότερο να διαπιστώσετε αν υπάρχει κάτι που δεν προβάλλεται σωστά ή κάτι που λείπει αλλά σίγουρα έπρεπε να υπάρχει. Μια φορά την εβδομάδα αξίζει ένα 30λεπτο για την παραπάνω επιθεώρηση.
Χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες λέξεις σε κάθε σελίδα
Δεν εννοούμε τις λέξεις κλειδιά. Κάθε σελίδα πρέπει να έχει κάποιο περιεχόμενο σε μορφή κειμένου (είναι σημαντικό). Φροντίστε το κείμενο αυτό να περιέχει λέξεις τις οποίες θα χρησιμοποιήσει κάποιος που αναζητά αυτό που προσφέρετε.
Για παράδειγμα, εάν έχετε μια σελίδα με υλικό σχετικό με το ύψος του Ολύμπου, πρέπει να βρείτε τον τρόπο να εισάγετε μέσα στο κείμενο τη φράση “Πόσο ψηλός είναι ο Όλυμπος;”. Οι 7 στους 10 χρήστες θα χρησιμοποιήσουν ακριβώς αυτή τη φράση στην αναζήτηση τους. Μπορεί να μην είναι τόσο επίσημη, όπως η φράση “υψόμετρο του Ολύμπου” που επίσης πρέπει να υπάρχει στο κείμενό σας, αλλά ο κόσμος θα την χρησιμοποιήσει συχνότερα στην αναζήτηση.
Αν ως τώρα προσπαθούσατε μόνο να επαναλάβετε 10 φορές τη λέξη “Όλυμπος”, δεν είναι ποτέ αργά για να το διορθώσετε, διότι αυτό μόνο δεν είναι αρκετό. Αλλάξτε τρόπο γραφής και περιμένετε για τα καλύτερα αποτελέσματα, θα έρθουν.
Όταν φτάσετε στο σημείο να προβλέπετε σωστά τον τρόπο αναζήτησης των υπολοίπων, τότε σίγουρα θα δείτε τις σελίδας να ανεβαίνουν θέσεις στα αποτελέσματα του Google.
Μην εστιάζετε μόνο στη δημιουργία links και περιεχομένου για το Google. Οι επισκέπτες σας είναι άνθρωποι
Κάθε φορά που δημιουργείτε νέο περιεχόμενο σίγουρα πρέπει να φροντίζετε για θέματα όπως ο τίτλος, η περιγραφή, οι λέξεις-κλειδιά κ.ά. Το λάθος που κάνουν πολλοί είναι να εστιάζουν κυρίως εκεί ή, ακόμα χειρότερα, μόνο εκεί.
Πρώτα φτιάξτε κάτι συναρπαστικό-ανταγωνιστικό. Κάτι που θα αποτελέσει κίνητρο για τον επισκέπτη. Έπειτα σκεφτείτε διάφορους τρόπους για να το εκφράσετε σε σχέση με τους ανταγωνιστές σας. Πρόκειται για κάτι διαφορετικό ανά τύπο σελίδας, επομένως είναι καθαρά δική σας δουλειά να δουλέψετε πάνω σε αυτό.
Δώστε προσοχή στις περιγραφές που χρησιμοποιείτε
Θεωρώντας δεδομένο ότι όλοι προσέχουμε τους τίτλους κάθε σελίδας, επόμενο και εξίσου σημαντικό βήμα είναι η περιγραφή τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που στα αποτελέσματα του Google θα φαίνεται η περιγραφή που εσείς δώσατε. Αν νομίζετε ότι πάντα φαίνεται κάνετε λάθος, γιατί αυτό θα συμβεί μόνο αν η Google τη θεωρήσει αντιπροσωπευτική. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιλέξει κάποιο μέρος από το κείμενο της σελίδας και θα το εισάγει στο snippet (δείτε την εικόνα).
Στην περίπτωση της παραπάνω εικόνας το Google θεώρησε καλή την περιγραφή που δώσαμε στο meta description του συγκεκριμένου άρθρου μας και την προβάλει αυτούσια. Για να γίνει αυτό πρέπει η περιγραφή να έχει σωστό αριθμό χαρακτήρων (κάτω από 150) και να περιέχει τη βασική λέξη-κλειδί που αναζητείται.
Αν φροντίσετε τα παραπάνω και τελικά το Google επιλέξει την περιγραφή που δώσατε, τότε αυτή είναι η ευκαιρία σας να κερδίσετε μερικούς επισκέπτες. Αυτό το μικρό κείμενο είναι ικανό να κάνει έναν αναγνώστη να θέλει να σας επισκεφτεί. Είναι δύσκολο να γίνει για όλες τις υπο-σελίδες σας, ειδικά για sites μεγάλου μεγέθους, αλλά τουλάχιστον κάντε το για τις δημοφιλέστερες και τις πιο σημαντικές.
Χρησιμοποιείστε τα δωρεάν εργαλεία που παρέχει η Google (webmaster tools, analytics)
Είναι ότι πιο χρήσιμο υπάρχει για κάθε ιδιοκτήτη μιας σελίδας. Μέσα από τις παραπάνω υπηρεσίες θα βλέπετε κάθε φορά απίστευτα δεδομένα και στατιστικά για τη σελίδα σας. Θα είστε σε θέση να δείτε που τα πηγαίνετε καλά, ώστε να προσπαθήσετε για το τέλειο, και που η σελίδα σας θέλει περισσότερη δουλειά.
Το σημαντικότερο είναι να ψάξετε σε βάθος την κάθε υπηρεσία. Αυτό που θα δείτε τις πρώτες φορές είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Από κάτω κρύβεται μια τεράστια γκάμα στατιστικών στοιχείων και έμμεσων παρατηρήσεων για τη βελτίωση σας. Έχουμε μιλήσει για το πως μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει αυτές τις υπηρεσίες. Δείτε εδώ: Καταχώρηση σελίδας στο Google με δυο βήματα.
Σε περίπτωση που αντιμετωπίζεται κάποια δυσκολία μπορεί να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω email ή αφήνοντας ένα σχόλιο για να σας βοηθήσουμε.
Εσείς κάνετε κάποιο λάθος από τα παραπάνω;
Αφήστε μια απάντηση