Top

SEOpedia Digital Agency HomepageSEOpedia Digital Agency

Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων

  • Αρχική
  • Υπηρεσίες
    • Κατασκευή ιστοσελίδας
  • Portfolio
  • Επικοινωνία
  • Blog
    • WordPress
    • SEO
    • Content Marketing
    • News
    • Social Media
    • Conversions
    • Link Building
    • Usability
Αρχική \ Blog \ SEO \ Μήπως είναι ώρα για βελτιστοποίηση της αρχικής σελίδας σας;

Μήπως είναι ώρα για βελτιστοποίηση της αρχικής σελίδας σας;

Δημοσιεύθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2014 | Από τον Γιώργο Ηλίδη | Αφηστε σχολιο

Βελτιωση αρχικης σελιδας

Λίγες μέρες μετά την ανασχεδίαση του SEOpedia, βελτιστοποιήσαμε την αρχική μας σελίδα. Με αφορμή αυτή την κίνηση, λοιπόν, ας δούμε τι πρέπει να υπάρχει σε μια αρχική σελίδα και αν η δική σας χρειάζεται κάποιες βελτιώσεις.

Η προσέλκυση νέων επισκεπτών είναι μόνο το μισό μέρος του προβλήματος (ή στόχου αν θέλετε). Το άλλο μισό είναι να τους κρατήσετε και να τους κάνετε πελάτες/αναγνώστες/θαυμαστές ή οτιδήποτε άλλο θέλετε. Από τη στιγμή που σχεδόν όλοι οι επισκέπτες σας θα “περάσουν” από την αρχική σελίδα, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να φροντίσετε ώστε αυτή να είναι τέλεια.

Αν ένας επισκέπτης σας γνωρίζει ήδη και έχει βρεθεί ξανά στην ιστοσελίδα σας, τότε η σχεδίαση της αρχική σελίδας ίσως είναι λιγότερο σημαντική (δεν παύει, όμως, να είναι). Ο επισκέπτης αυτός είναι “ζεστός” και περισσότερο πρόθυμος να αφιερώσει λίγο χρόνο για να ανακαλύψει τα υπόλοιπα σημεία του website σας.

Επομένως, αξίζει να δώσουμε περισσότερο βάρος σε όσους έρχονται για πρώτη φορά.

Αυτοί οι άνθρωποι δε σας γνωρίζουν, δε γνωρίζουν τι προσφέρετε και μπορεί να μη γνωρίζουν αν αυτό που προσφέρετε απευθύνετε σε αυτούς. Ακόμη, δε ξέρουν αν μπορούν να σας εμπιστευθούν.

Πολλά “δεν” μαζεύτηκαν ε; Και ξέρετε ποιο είναι το χειρότερο;

Δεν έχουν τη διάθεση να αφιερώσουν περισσότερα από 5-10 δευτερόλεπτα για να πάρουν μια απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα τους. Είναι σκληρό, έτσι είναι όμως.

Η σχεδίαση της αρχικής σελίδας, λοιπόν, πρέπει να γίνει με γνώμονα αυτό το προφίλ επισκεπτών. Ας δούμε πως μεταφράζεται αυτό στην πράξη.

Με ποιο θέμα σχετίζεται η ιστοσελίδα σας;

Η πρώτη συμβουλή δε θα μπορούσε να είναι άλλη πέρα από το να κάνετε ξεκάθαρη την ταυτότητα σας. Αυτό φαίνεται προφανές για εσάς που βρίσκεστε κάθε μέρα στην αρχική σελίδα σας, αλλά ο σκοπός και η μοναδικότητα της πρέπει να είναι ορατά από την πρώτη στιγμή σε έναν άγνωστο.

Η αρχική σας σελίδα είναι απλώς μια «αποθήκη» των φθηνότερων προϊόντων και υπηρεσιών σας ή έχετε αφιερώσει λίγο χρόνο για να γράψετε μερικές λέξεις;

Χρειάζεστε ένα μήνυμα για «το καλωσόρισμα» και δεν εννοούμε ένα όπως «Καλώς ορίσατε!» (για την ακρίβεια αυτό είναι ότι χειρότερο μπορείτε να κάνετε). Το μήνυμα αυτό θα είναι ξεκάθαρο και θα εξηγεί τι μπορεί να βρει κανείς στο website σας. Ποια είναι η κύρια υπηρεσία σας ή το προϊόν σας ή γενικότερα το αντικείμενο σας; Τι από όσα παρέχετε μπορεί να βρει κανείς στο website σας; Και το βασικότερο: Γιατί είναι χρήσιμο αυτό που προσφέρετε; Είμαι απλώς ο Γιώργος, γιατί σας χρειάζομαι;

Όλα φαίνονται αυτονόητα ε; Για εσάς ναι, για έναν άγνωστο όχι…

Αναφέρετε ξεκάθαρα τι είναι αυτό που προσφέρετε/πουλάτε

Πριν από μερικούς μήνες ανανεώσαμε/βελτιώσαμε τη σελίδα για ένα γνωστό πρόσωπο. Πριν προχωρήσουμε σε αλλαγές έπρεπε να διαπιστώσουμε ποια θέματα ήταν απαραίτητο να αλλάξουν. Κοιτώντας την αρχική σελίδα έβλεπε κανείς αυτό το μήνυμα:

«Μπορούμε να κάνουμε τη ζωή σας καλύτερη!».

Αν χρειάζεστε ένα αυτοκίνητο για να κάνετε τη ζωή σας καλύτερη, δυστυχώς δεν ήταν μια σελίδα που χάριζε αυτοκίνητα. Ήταν απλώς η σελίδα μιας ομάδας ψυχολόγων. Για όλους ήταν δεδομένο ότι είναι ψυχολόγοι, για εμάς δεν ήταν.

scribe homepage

Στην παραπάνω εικόνα φαίνεται η αρχική σελίδα του Scribe, μια σελίδα που κάνει αρκετά ξεκάθαρο το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχει η ομάδα της.

Δεν είμαστε υποστηρικτές των γενικών/αόριστων και συναισθηματικών μηνυμάτων που χρησιμοποιούν οι περισσότερες εταιρείες σήμερα (για παράδειγμα Vodafone, Cosmote κτλ.), για αυτό αποφασίσαμε να είμαστε πιο ξεκάθαροι στο δικό μας μήνυμα.

seopedia homepage

Δεν είναι ανάγκη να είναι πέντε λέξεις με μεγάλη γραμματοσειρά. Μπορεί να είναι ένα κείμενο των τριών σειρών με σαφές περιεχόμενο. Βρείτε τι είναι κατάλληλο για τη δική σας σελίδα και δοκιμάστε το.

Σίγουρα, όμως, ένα ξεκάθαρο μήνυμα δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που χρειάζεται η αρχική σας σελίδα.

Οδηγήστε τους επισκέπτες σας εκεί που εσείς θέλετε

Είναι σημαντικό να μπορείτε να οδηγήσετε τους επισκέπτες σας στις σημαντικότερες σελίδες. Αναφέραμε τη σημασία ενός ξεκάθαρου μηνύματος σχετικού με όσα προσφέρετε, όμως αυτό θα είναι άχρηστο αν δεν δώσετε στο κοινό σας τη δυνατότητα να μάθει περισσότερα για εσάς ή τις υπηρεσίες σας.

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το πετύχει κανείς αυτό, ας δούμε όμως μερικούς από τους πιο γνωστούς και εύκολα υλοποιήσιμους:

  • Slideshows ή παρόμοιες εναλλακτικές λύσεις

Αν και δεν είμαστε οπαδοί των sliders, πιστεύουμε ότι μπορούν να λειτουργήσουν καλά σε αρκετές περιπτώσεις αν χρησιμοποιηθούν σωστά. Το κακό με τα sliders είναι ότι συνήθως μονοπωλούν το ενδιαφέρον και δε δίνεται προσοχή στο υπόλοιπο περιεχόμενο της σελίδας. Αν, όμως, μια διαφάνεια «στηθεί» σωστά, τότε μπορεί να οδηγήσει εύκολα κάποιον στην επιθυμητή σελίδα. Για να το πετύχετε θα χρειαστείτε μια εξαιρετική εικόνα σχετική με το προϊόν/υπηρεσία και ένα καλό call-to-action μήνυμα.

Αυτό που αξίζει να προσέξετε είναι μην γεμίσετε με διαφάνειες το slideshow σας. Σκεφτείτε ακόμα και το ενδεχόμενο 2-3 στατικών διαφανειών που θα αλλάζουν μόνο όταν γίνεται ανανέωση της αρχικής σας σελίδας.

  • Το κύριο μενού πλοήγησης

Όταν ακούτε τη λέξη μενού μη φαντάζεστε ένα τυπικό μενού όπως αυτό που επιλέξαμε εμείς. Μπορείτε και οφείλετε να το προσαρμόσετε στις δικές σας ανάγκες. Ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω screenshots:

Κυριο μενου 1

Η φράση «new here?» μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρον αρκετών επισκεπτών. Μπορεί να αποθαρρύνει, όμως, όσους δεν έχουν την όρεξη να ψάχνουν και θέλουν να γνωρίζουν τι θα δουν μετά από κάθε κλικ τους. Ποια από τις δύο εκδοχές ισχύει για το δικό σας κοινό; Δοκιμάστε τις δύο λύσεις και ελέγξτε το. Μη φοβάστε να κάνετε δοκιμές!

Τώρα δείτε και αυτό:

Κυριο μενου 2

Θέλετε να ενθαρρύνετε τους επισκέπτες σας να σας καλέσουν; Αυτό το μενού εξυπηρετεί ακριβώς αυτό το σκοπό. Οι περισσότεροι δίνουν απλώς τη σελίδα επικοινωνίας για τους ενδιαφερόμενους. Αν προτιμάτε την άμεση επικοινωνία μέσω τηλεφώνου ίσως αξίζει να δοκιμάσετε την απόδοση μιας τέτοιας λύσης.

Το ζητούμενο δεν είναι να κάνετε κάτι για να αντιγράψετε τα δύο παραδείγματα που αναφέρθηκαν. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να σκεφτείτε τι ταιριάζει σε εσάς και στις απαιτήσεις του κοινού σας και να το τεστάρετε.

Για άλλη μια φορά: μη φοβάστε να κάνετε δοκιμές!

  • Προϊόντα/υπηρεσίες ή /και κατηγορίες

Αυτό το κομμάτι είναι δύσκολο. Αν έχετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα το πιθανότερο είναι να έχετε απεριόριστες επιλογές. Μην κάνετε το λάθος να προσπαθήσετε να τα χωρέσετε όλα σε ένα μενού ή μια σελίδα. Επικεντρωθείτε στις κατηγορίες που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση (βάσει στατιστικών δεδομένων, όχι προβλέψεων) και προβάλετε αυτές στην αρχική σελίδα. Μπορείτε κάλλιστα να κάνετε χρήση των διαφανειών που αναφέραμε παραπάνω.

Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να είσαστε δημιουργικοί. Η αρχική σελίδα πρέπει να περιέχει αυτό που «πουλάει». Θυμάστε τι είπαμε λίγο παραπάνω για την σημασία των tests; Αν έχετε online κατάστημα είναι δέκα φορές πιο σημαντικό να ελέγξετε τι αποδίδει καλύτερα (και όχι μόνο για την αρχική σελίδα).

  • Μην παραμελείτε την αναζήτηση

Τα 9 στα 10 websites που επισκεπτόμαστε έχουν κάπου κρυμμένη την μπάρα αναζήτησης (αν την έχουν). Ειδικά στα μεγάλα blogs και στα ηλεκτρονικά καταστήματα είναι μεγάλο λάθος. Όταν μερικές φορές λέμε σε γνωστούς που διατηρούν ιστοσελίδες «μετακίνησε την μπάρα αναζήτησης σε εμφανές σημείο» ξέρετε τι απάντηση παίρνουμε; «Αφού κανείς δεν τη χρησιμοποιεί». Μαντέψτε τι απαντούμε: «Ποιος θα την χρησιμοποιήσει εκεί που την έχεις;». Τώρα γνωρίζετε τα λάθος σας και μπορείτε να την μετακινήσετε στο σωστό σημείο με μερικά κλικ.

  • Επικοινωνία

Λογικά συνειδητοποιείτε πως ένα επισκέπτης που επιστρέφει στην ιστοσελίδα σας είναι πολύ πιθανό να αναζητεί μερικά στοιχεία επικοινωνίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει link προς την σελίδα επικοινωνίας σε σημείο που κανείς θα περίμενε να το βρει (top μενού, footer ή κάπου ψηλά στη sidebar). Σκεφτείτε άλλη μια φορά τη λύση που αναφέρθηκε παραπάνω με τον αριθμό τηλεφώνου ή κάποιο email στο top μενού.

(Η ακαταστασία είναι πειρασμός)

Είναι ανάγκη να καθοδηγήσετε τους επισκέπτες σας στις σημαντικές σελίδες αλλά μην το παρακάνετε. Μπορεί να θεωρείτε πως υπάρχουν αρκετές από αυτές που αξίζει να δουν, όμως αν τους δώσετε πολλές επιλογές δε θα δουν καμία. Επιλέξτε δύο ή τρεις και μην προσπαθήστε να τους «πουλήσετε» κάτι πριν καταλάβουν καλά τι είναι αυτό.

Εμπιστοσύνη

Αν έχετε καταφέρει να πείσετε τον επισκέπτη ότι χρειάζεται αυτό που παρέχετε, τότε είναι στιγμή να τον κάνετε να σας εμπιστευθεί. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τον βοηθήσετε λίγο.

Οι δύο βασικοί τρόποι για να εμπνεύσετε εμπιστοσύνη είναι η επαγγελματική καταξίωση και το ευχαριστημένο κοινό σας (πελάτες για παράδειγμα).

Η επαγγελματική καταξίωση μπορεί να περιλαμβάνει σπουδές, πτυχία, δημοσιεύσεις, βραβεύσεις κτλ. Η ικανοποίηση των προηγούμενων πελατών μπορεί να φανεί μέσα από γνώμες πελατών, τα έργα σας, τα στατιστικά αποτελέσματα κτλ. Αυτό είναι ένα σημείο που εσείς γνωρίζετε καλύτερα από κάθε άλλον πως πρέπει να το χειριστείτε.

(Όταν δημοσιεύετε γνώμες πελατών δώστε το όνομα και έναν τρόπο επικοινωνίας με τον πελάτη που έχει αφήσει για εσάς τη γνώμη του και ενημερώστε τον ότι μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί του και να τον ρωτήσει για εσάς. Αν όντως είναι ευχαριστημένος δε θα έχει πρόβλημα. Είναι τόσο εύκολο να γράψει ο καθένας μερικές ψεύτικες λέξεις που μάλλον είναι ανάγκη να το κάνετε.)

Τα συμπεράσματα

1. Ποιοι είσαστε;
2. Τι προσφέρετε;
3. Είναι κατάλληλο για εμένα;
4. Γιατί να σας εμπιστευθώ;

Η αρχική σελίδα σας πρέπει να δίνει απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Μπορείτε να δώσετε απάντηση χρησιμοποιώντας και εικόνες. Η σωστή επιλογή τους μπορεί να έχει άριστα αποτελέσματα. Το κείμενο πρέπει να είναι σύντομο και προσιτό για μια γρήγορη ανάγνωση, δεδομένου ότι ο επισκέπτης δε θα αφιερώσει πολύ χρόνο να διαβάσει ότι υπάρχει σε μια σελίδα.

Φερθείτε έξυπνα και συνδυάστε δύο απαντήσεις σε ένα μήνυμα. Για παράδειγμα: «Σας βοηθούμε να βελτιώσετε το website σας». Με αυτό το μήνυμα δείχνουμε ότι απευθυνόμαστε σε όσους ήδη έχουν website και ταυτόχρονα δείχνουμε πως μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι.

Ακόμα, η αρχική σελίδα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στις σπουδαιότερες σελίδες, δηλαδή σε αυτές που μπορεί να φανούν χρήσιμες στους επισκέπτες σας.

Φαίνεται, λοιπόν, πως όταν μιλούμε για βελτίωση της αρχικής σελίδας δεν έχουμε να κάνουμε τόσο με λέξεις-κλειδιά, όσο με ένα διαφορετικό είδος τροποποιήσεων που είναι εξίσου σημαντικές (για εμάς πολλές φορές είναι σημαντικότερες).

Ποια είναι η γνώμη σας για όλα τα παραπάνω; Τι άλλο έχετε να προσθέσετε; Περιμένουμε να σας ακούσουμε στα σχόλια που ακολουθούν!

SEO, Usability Homepage

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

  • SEO 2015: #10 συμβουλές για να επιβιώσετε
  • Γιατί πρέπει να στοχεύετε σε φράσεις-κλειδιά και πως να το κάνετε σωστά
  • WordPress SEO by Yoast: Αναλυτικός οδηγός ρύθμισης
  • Guest Posts: Ποιο είναι το ιδανικό website για να γράψετε;
  • Google Analytics for WordPress: “Μετρήστε” το WordPress σας
  • Φτιάξτε μια χρήσιμη 404 σελίδα

Γράφει ο Γιώργος Ηλίδης

Ο Γιώργος είναι Digital Marketer, WordPress Developer και ο ιδρυτής του SEOpedia. Σχεδιάζει και αναπτύσσει websites που θέτουν στόχους, εξυπηρετούν τους επισκέπτες και ταυτόχρονα είναι φιλικά προς τις μηχανές αναζήτησης. Με αυτήν τη σειρά, πρώτα οι επισκέπτες.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Σας παρακαλούμε να χρησιμοποιήσετε το πραγματικό σας όνομα (δεν απαιτείται επώνυμο).
Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) δε δημοσιεύεται.

sp-logo

Πλοήγηση

Αρχική
Επικοινωνία
Blog
Newsletter

Υπηρεσίες

Κατασκευή Website
Portfolio
Project Planner

Blog

Content Marketing
Conversions
Landing Pages
Link Building
News

 

SEO
Social Media Marketing
Usability
WordPress

© 2022 SEOpedia - SEO & Internet Marketing Blog.
Hosted on SiteGround.