Top

SEOpedia Digital Agency HomepageSEOpedia Digital Agency

Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων

  • Αρχική
  • Υπηρεσίες
    • Κατασκευή ιστοσελίδας
  • Portfolio
  • Επικοινωνία
  • Blog
    • WordPress
    • SEO
    • Content Marketing
    • News
    • Social Media
    • Conversions
    • Link Building
    • Usability
Αρχική \ Blog \ Content Marketing \ Blog posts: Αυξήστε την πιθανότητα πλήρους ανάγνωσής τους

Blog posts: Αυξήστε την πιθανότητα πλήρους ανάγνωσής τους

Δημοσιεύθηκε στις 16 Ιουνίου 2014 | Από τον Γιώργο Ηλίδη | Αφηστε σχολιο

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν οι επισκέπτες σας διαβάζουν ολόκληρα τα άρθρα που δημοσιεύετε ή αν απλώς ρίχνουν μια γρήγορη ματιά σε μερικά σημεία τους; Αποτελέσματα μετρήσεων πραγματικών σελίδων, με προγράμματα όπως το Crazy Egg, δείχνουν πως μόλις το 40% των επισκεπτών διαβάζει ένα άρθρο μέχρι τέλους.

Σε μερικές περιπτώσεις έγινε προσπάθεια βελτίωσης αυτού του ποσοστού, με τα καλύτερα αποτελέσματα να αγγίζουν το 60% ύστερα από μερικές επεμβάσεις.

Ας δούμε τι μάθαμε μέσα από τις βασικότερες επεμβάσεις που έγιναν:

#1. Χρησιμοποιήστε πολλούς υπότιτλους(h#), bullets, λίστες και blockquotes

Μαθαίνοντας από τα βιβλία και τους αναγνώστες τους, φαίνεται ότι το “σπάσιμο” του περιεχομένου σε κεφάλαια είναι κάτι που μας προδιαθέτει να το διαβάσουμε/αγοράσουμε. Τα κεφάλαια του βιβλίου είναι οι υπότιτλοι του blog post σας.

Ένα split test μεταξύ ενός άρθρου χωρίς όσα αναφέρθηκαν και ενός που χρησιμοποιούσε υπότιτλους και λίστες έδειξε ότι στη δεύτερη περίπτωση ο χρόνος παραμονής των επισκεπτών στη σελίδα αυξήθηκε κατά 15%, δηλαδή περίπου μισό λεπτό για ένα μέσο χρόνο παραμονής 4 λεπτών.

Καθόλου άσχημο αποτέλεσμα αν σκεφτεί κανείς ότι σε αυτό το διάστημα μπορεί ο επισκέπτης να δει κάτι άλλο (π.χ στη sidebar) και να αλλάξει σελίδα.

#2. Κρατήστε το μέγεθος κάτω από 1500 λέξεις

Έχουμε δημοσιεύσει blog posts των 500, των 1000+ και των 2500+ λέξεων. Με εξαίρεση τους οδηγούς/tutorials έχουμε μάθει ότι δεν σας αρέσει να διαβάζετε μεγάλα κείμενα.

Μέσω των στατιστικών του SEOpedia, λοιπόν, διαπιστώνουμε ότι ο μέσος χρόνος παραμονής σας σε ένα άρθρο μεγαλύτερο των 1400 λέξεων δε ξεπερνά τα 40 δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει ότι λίγοι διαβάζουν ολόκληρο το κείμενο.
Επομένως, προσπαθώντας να κερδίσουμε 30 δευτερόλεπτα χρόνου παραμονής, είναι σίγουρα αδύνατο να διαβάσετε ακόμη 2000 λέξεις σε αυτό το επιπλέον διάστημα, σωστά;

Αυτό σημαίνει ότι τα άρθρα πρέπει να διατηρούνται σχετικά σύντομα και αυστηρά επί του θέματος αν θέλετε να αυξήσετε την πιθανότητα να αναγνωστούν πλήρως. Σε θέματα που επιδέχονται νοηματικό διαχωρισμό, σας προτείνουμε να “σπάσετε” το αντικείμενο σε επιμέρους κομμάτια και να δημιουργήσετε ένα άρθρο για καθένα από αυτά. Γράψτε δύο blog posts των 1500 λέξεων παρά ένα των 3000.

Quick tip: Έχοντας κατά νου ότι τα μεγαλύτερα άρθρα φαίνεται να διεκδικούν καλύτερες θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης, κρατήστε τα κείμενα σας πάνω από 800 λέξεις όποτε είναι δυνατό. Αυτό προφανώς πρέπει να γίνει με ουσιαστικό περιεχόμενο και όχι με “σάλτσες” για να κερδίσετε λέξεις.

#3. Οι εικόνες μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή

Σίγουρα έχετε ακούσει ότι η χρήση εντυπωσιακών και φυσικά σχετικών με το περιεχόμενο εικόνων μπορεί να περάσει εύκολα ένα μήνυμα στους αναγνώστες και να τους “ξεκουράσει”.

Αν και τα παραπάνω ισχύουν και όντως οι εικόνες μπορεί να αποτελέσουν ισχυρό όπλο κάθε σελίδας, η χρήση πολλών εικόνων μπορεί να “πληγώσει” την αναγνωσιμότητα των άρθρων σας προκαλώντας την απόσπαση προσοχής των αναγνωστών.

Φαίνεται πως η χρήση 2-3 εικόνων μπορεί να διατηρήσει τα ευεργετικά αποτελέσματα. Περισσότερες από 3 εικόνες μπορεί να έχουν τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα που προαναφέρθηκαν.
Επομένως, χρησιμοποιήστε εικόνες μόνο όταν υπάρχει λόγος. Για παράδειγμα, μια εικόνα στο συγκεκριμένο blog post δεν θα είχε να προσθέσει αξία στα λεγόμενα μας, άρα αποφασίσαμε να μην χρησιμοποιήσουμε κάποια.

Quick tip: Όταν κάνετε χρήση εικόνων, φροντίστε να είναι μοναδικές. Με τόσα δωρεάν εργαλεία κάθε webmaster είναι σε θέση να ασχοληθεί ώστε να φτιάχνει δικά του γραφικά. Δε μιλάμε για αριστουργήματα, αλλά για απλά γραφικά που θα ταιριάζουν στη σελίδα σας.

#4. Δημιουργήστε μια συζήτηση

Αντωνυμίες όπως το “εγώ” ή “εμείς” και το “εσύ” ή “εσείς” είναι ευπρόσδεκτες στα blog posts και αυτό γιατί δημιουργούν μια ατμόσφαιρα συζήτησης. Το τελευταίο πράγμα που θέλει κάθε blogger είναι τα άρθρα του να μοιάζουν βαρετά.

Διατηρώντας ένα κλίμα συζήτησης, διατηρείτε και τους επισκέπτες σας και πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, αυξάνετε σημαντικά την πιθανότητα να λάβετε περισσότερα σχόλια στα άρθρα σας. Βέβαια, μπορούμε να πούμε ότι η νοοτροπία μας (των Ελλήνων) διαφέρει αρκετά από αυτήν που επικρατεί στις υπόλοιπες χώρες όσον αφορά στα comments, κάτι που φαίνεται στα ξένα blogs.

Όπως και να ΄χει, όμως, ένα ευχάριστο κλίμα συζήτησης θα λειτουργήσει προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων.

#5. Φροντίστε ώστε κάθε άρθρο σας να καταλήγει σε κάποιο συμπέρασμα

Έχετε παρατηρήσει ότι σχεδόν σε όλα τα άρθρα μας καταλήγουμε σε κάποιο συμπέρασμα; Αυτό συμβαίνει για συγκεκριμένο λόγο: αν δεν έχετε χρόνο να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, μπορείτε να κάνετε scroll στο τέλος του άρθρου και να πάρετε μια σύνοψη όσων αναφέρθηκαν.

Δεν είναι πάντα εμφανές ότι πρόκειται για το συμπέρασμα (σε αυτό το άρθρο είναι) και ίσως αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξουμε και εμείς. Πιστεύουμε ότι μια ετικέτα ή έστω κάποια bold γράμματα, όπως φαίνεται παρακάτω, είναι η καλύτερη λύση.

Φαίνεται πως αρκετοί βιαστικοί χρήστες αναζητούν το συμπέρασμα στο τέλος του άρθρου και μάλιστα μερικοί από αυτούς γυρνούν πίσω στην αρχή για να διαβάσουν το άρθρο αν τους κερδίσει. Επομένως, δε χρειάζεστε απλώς ένα συμπέρασμα, αλλά μια καλογραμμένη σύνοψη.

#6. Διαλέξτε προσεκτικά τη γραμματοσειρά και το μέγεθός της

Είναι προφανές πως ένα ευανάγνωστο κείμενο μπορεί να “τραβήξει” αλλά και να διατηρήσει περισσότερους επισκέπτες από ότι ένα δυσανάγνωστο.

Περνώντας στα γρήγορα από μερικά ευρέως γνωστά blogs με μεγάλα νούμερα επισκεψιμότητας, διαπιστώσαμε ότι οι webmasters προτιμούν κατά σειρά τις γραμματοσειρές Arial, Times και Georgia σε μεγέθη από 11 έως 14 px.
Βασιζόμενοι στον τύπο γραμματοσειράς που χρησιμοποιείται, σιγουρευτείτε πως τα κείμενά σας είναι ευανάγνωστα μέσω κάθε συσκευής και browser.

Quick tip:
Ζητήστε από 10 γνωστούς να κρίνουν ένα κείμενό σας μόνο από την οπτική γωνία της ευκολίας στην ανάγνωση. Θέλετε την καλύτερη/αυστηρότερη δυνατή κριτική; Ρωτήστε άτομα που διαβάζουν έντυπα βιβλία.

Συμπέρασμα

Το γράψιμο άριστου περιεχομένου δεν εγγυάται ότι αυτό θα διαβαστεί. Όπως αναφέρθηκε, με την επιμέλεια των παραπάνω 6 σημείων μερικές σελίδες κατάφεραν να αυξήσουν το χρόνο παραμονής των επισκεπτών στα άρθρα τους κατά 15-20%. Αυτό είναι σίγουρα ένα καλό πρώτο βήμα.

Μπορεί να μην έχετε το χρόνο και τα μέσα να φροντίσετε όσα αναφέρθηκαν, όμως σιγουρευτείτε πως κάνετε χρήση υποτίτλων σε κάθε άρθρο σας, φροντίστε να καταλήξετε στην ιδανική γραμματοσειρά (τύπο και μέγεθος) και προσπαθήστε να πετύχετε το ιδανικό μέγεθος κειμένου σε κάθε blog post που θα γράψετε από εδώ και στο εξής.

Πιστεύετε ότι τα παραπάνω ζητήματα είναι λεπτομέρειες; Πως αλλιώς φαντάζεστε ότι μπορεί να αυξηθεί ο χρόνος παραμονής των επισκεπτών στις σελίδες άρθρων;

Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια που ακολουθούν!

Content Marketing

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

  • Η ανατομία ενός σωστά δομημένου blog post
  • Πόσο μεγάλο πρέπει τελικά να είναι ένα άρθρο (ή σελίδα);
  • Τεχνικές SEO στις οποίες σπαταλάτε άδικα το χρόνο σας (και εναλλακτικές προτάσεις)
  • Οι χρυσές αρχές του Guest Posting που δε θα σας βλάψει
  • Οι βασικές γραμμές για Penguin friendly SEO (2014)
  • Panda Update: Άλλη μια κίνηση ενάντια στο περιεχόμενο χαμηλής ποιότητας

Γράφει ο Γιώργος Ηλίδης

Ο Γιώργος είναι Digital Marketer, WordPress Developer και ο ιδρυτής του SEOpedia. Σχεδιάζει και αναπτύσσει websites που θέτουν στόχους, εξυπηρετούν τους επισκέπτες και ταυτόχρονα είναι φιλικά προς τις μηχανές αναζήτησης. Με αυτήν τη σειρά, πρώτα οι επισκέπτες.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Σας παρακαλούμε να χρησιμοποιήσετε το πραγματικό σας όνομα (δεν απαιτείται επώνυμο).
Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) δε δημοσιεύεται.

sp-logo

Πλοήγηση

Αρχική
Επικοινωνία
Blog
Newsletter

Υπηρεσίες

Κατασκευή Website
Portfolio
Project Planner

Blog

Content Marketing
Conversions
Landing Pages
Link Building
News

 

SEO
Social Media Marketing
Usability
WordPress

© 2022 SEOpedia - SEO & Internet Marketing Blog.
Hosted on SiteGround.