Top

SEOpedia Digital Agency HomepageSEOpedia Digital Agency

Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων

  • Αρχική
  • Υπηρεσίες
    • Κατασκευή ιστοσελίδας
  • Portfolio
  • Επικοινωνία
  • Blog
    • WordPress
    • SEO
    • Content Marketing
    • News
    • Social Media
    • Conversions
    • Link Building
    • Usability
Αρχική \ Blog \ Link Building \ Disavow: Ενημερώστε την Google για links που σας βλάπτουν

Disavow: Ενημερώστε την Google για links που σας βλάπτουν

Δημοσιεύθηκε στις 3 Απριλίου 2014 | Από τον Γιώργο Ηλίδη | 2 σχόλια

Γνωρίζουμε ότι ένα link προς οποιαδήποτε σελίδα είναι ένδειξη εμπιστοσύνης προς αυτήν και το περιεχόμενό της. Η Google έχει τονίσει αρκετές φορές ότι δουλεύει σκληρά για να είναι σίγουρη πως οι κινήσεις τρίτων προς μια σελίδα, με σκοπό να τη βλάψουν, δε θα έχουν αποτέλεσμα. Ωστόσο, ένα link μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη γνώμη της Google. Κλασικό παράδειγμα είναι κάποια πληρωμένα/αυτοματοποιημένα links.

Φαίνεται, όμως, ότι όσο περνάει ο καιρός η Google αποφασίζει να θέτει ολοένα και περισσότερα κριτήρια για το χαρακτηρισμό των links. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μάλλον πρέπει να ενδιαφερόμαστε όλο και περισσότερο για την ποιότητα των links που δεχόμαστε ή προσπαθούμε να δημιουργήσουμε προς τη σελίδα μας.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, η Google προτείνει να αφαιρέσουμε κάθε ύποπτο link (ο χαρακτηρισμός αυτός μπορεί να προκύπτει από πολλούς παράγοντες) προς τη σελίδα μας. Κάτι τέτοιο, όμως, είναι δύσκολο και πολλές φορές αδύνατο. Έτσι, η Google έχει δημιουργήσει ένα εργαλείο, γνωστό ως «disavow tool» το οποίο την ενημερώνει ότι δε θέλουμε να λάβει υπόψη της κάποιο/α links που θεωρούμε ότι μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την κατάταξη μας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Αν, λοιπόν, έχετε δουλέψει σκληρά στην αφαίρεση links αλλά είναι αδύνατο να αφαιρέσετε μερικά, μπορείτε να προχωρήστε και να χρησιμοποιήστε το disavow tool της Google, όπως προτείνει η ίδια.

Πρόκειται για ένα προηγμένο χαρακτηριστικό το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή. Αν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα, το εργαλείο αυτό μπορεί να βλάψει την επίδοση της σελίδας σας στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Google LogoΈτσι, προτείνεται να γίνεται χρήση μόνο αν είστε σίγουροι πως τα links που πρόκειται να γίνουν disavow είναι spammy, πληρωμένα, χαμηλής ποιότητας κ.ά., και μόνο αν είστε σίγουρος ότι αυτά τα links βλάπτουν πραγματικά τη σελίδα σας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η Google μπορεί να διαπιστώσει ποια links πρέπει να εμπιστευθεί και ποια όχι, επομένως οι περισσότερες τυπικές σελίδες δε θα χρειαστεί να κάνουν χρήση του disavow tool.

Disavow backlinks

Η διαδικασία που περιγράφηκε παραπάνω περιλαμβάνει δύο βήματα. Αρχικά, πρέπει να δημιουργήσετε μια λίστα με όλα τα links που πρόκειται να κάνετε disavow. Στη συνέχεια, πρέπει να δημιουργήσετε ένα αρχείο το οποίο θα περιέχει όλα αυτά και το οποίο θα ανεβάσετε στο Google Webmaster προφίλ σας.

Για να κατεβάσετε τα links που οδηγούν στη σελίδα σας (από το Webmaster tools) ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

1. Από το Dashboard, επιλέξτε το μενού “Search Traffic” και στη συνέχεια τα “Links to Your Site”.
2. Κάτω από το «Who link the most», πατήστε το “Click More”.
3. Έπειτα, “Download more sample links”. Αν κάνετε κλικ στην επιλογή “Download latest links”, θα έχετε και τις ημερομηνίες αυτών.

* Όταν κατεβάζετε τα links σας από το Webmaster tools πρέπει να ελέγχετε τόσο την www όσο και την non-www μορφή της σελίδας σας. Για την Google, αυτές είναι δύο εντελώς διαφορετικές σελίδες!

Δημιουργία του αρχείου disavow

Το αρχείο που κατεβάσατε περιέχει όλες τις σελίδες που διατηρούν κάποιο link προς τη δική σας (ή τουλάχιστον αυτές που η Google λαμβάνει υπόψη).
Χρησιμοποιήστε το για δημιουργήσετε ένα αρχείο κειμένου (αυστηρά τύπου .txt και κωδικοποίησης UTF-8 ή 7-bit ASCII). Το αρχείο αυτό θα περιέχει μόνο ένα link σε κάθε γραμμή. Αν θέλετε η Google να αγνοεί όλα τα link από ένα συγκεκριμένο domain, μπορείτε να εισάγετε τη γραμμή «domain:example.com».

Το αρχείο .txt μπορεί να περιέχει επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα αποκλεισμένα links, εφόσον κάθε τέτοια πληροφορία θα ανήκει σε μια σειρά και θα ξεκινάει με «#». Αυτό σημαίνει ότι όλες οι γραμμές που ξεκινούν με «#» θα αγνοηθούν.

Μη συμπεριλαμβάνετε όλα τα links προς τη σελίδα σας σε αυτό το αρχείο: αυτό το text file πρέπει να περιέχει μόνο όσα θέλετε να αγνοηθούν από την Google.

Παράδειγμα disavow

Παρακάτω βλέπετε ένα έγκυρο παράδειγμα του παραπάνω .txt αρχείου:

1
2
3
4
5
6
# example.com removed most links, but missed these
http://spam.example.com/stuff/comments.html
http://spam.example.com/stuff/paid-links.html
# Contacted owner of shadyseo.com on 7/1/2012 to
# ask for link removal but got no response
domain:shadyseo.com

# example.com removed most links, but missed these http://spam.example.com/stuff/comments.html http://spam.example.com/stuff/paid-links.html # Contacted owner of shadyseo.com on 7/1/2012 to # ask for link removal but got no response domain:shadyseo.com

Σημείωση: Το ανέβασμα κάποιου αρχείου θα αντικαταστήσει πλήρως το παλαιότερο.

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος ώστε η Google να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που ανεβάσατε. Συγκεκριμένα, τα νέα δεδομένα θα ληφθούν υπόψη κατά την επιστροφή της Google στη σελίδα σας, κάτι που σε μερικές περιπτώσεις συμβαίνει σε εβδομάδες. Τα links αυτά θα συνεχίσουν να φαίνονται στο Webmaster Tools profile σας.

* Το παραπάνω κείμενο αποτελεί ελεύθερη μετάφραση του επίσημου άρθρου σχετικά με το disavow tool.

Link Building, SEO Google

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

  • Google: Όλες οι καταλήξεις των domains αντιμετωπίζονται ισάξια
  • Google: Τα Search Analytics επίσημα στα Webmaster Tools
  • Η Google δοκιμάζει μια κόκκινη ετικέτα για σήμανση των αργών ιστοσελίδων
  • Google: “Σχεδιάζουμε για ανθρώπους, όχι για ιστοσελίδες”
  • Panda Update: Άλλη μια κίνηση ενάντια στο περιεχόμενο χαμηλής ποιότητας
  • Γιατί δεν πρέπει να γράφετε μόνο άρθρα των 2,000 λέξεων

Γράφει ο Γιώργος Ηλίδης

Ο Γιώργος είναι Digital Marketer, WordPress Developer και ο ιδρυτής του SEOpedia. Σχεδιάζει και αναπτύσσει websites που θέτουν στόχους, εξυπηρετούν τους επισκέπτες και ταυτόχρονα είναι φιλικά προς τις μηχανές αναζήτησης. Με αυτήν τη σειρά, πρώτα οι επισκέπτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση

  1. Luka αναφέρει:

    21 Απριλίου 2014 at 22:59

    καλά το άρθρο μα μια ερώτηση έχω, πως μπορούμε να καταλάβουμε ποίοι λινκ μας βλάπτουν;

    Απάντηση
    • Γιώργος Ηλίδης αναφέρει:

      22 Απριλίου 2014 at 18:29

      Ευχαριστούμε. Ας πούμε ότι είναι θέμα εμπειρίας και καλής ενημέρωσης. Για παράδειγμα, αγορασμένα links από κάποιο ξένο site, που κάποτε μπορεί να είχαν αξία, ή links από σχόλια σε ξένες σελίδες κ.τ.λ. Για πιο κοινές περιπτώσεις κακών links, τουλάχιστον προς το παρόν, η Google απλώς δεν τα λαμβάνει υπόψη της.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Σας παρακαλούμε να χρησιμοποιήσετε το πραγματικό σας όνομα (δεν απαιτείται επώνυμο).
Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) δε δημοσιεύεται.

sp-logo

Πλοήγηση

Αρχική
Επικοινωνία
Blog
Newsletter

Υπηρεσίες

Κατασκευή Website
Portfolio
Project Planner

Blog

Content Marketing
Conversions
Landing Pages
Link Building
News

 

SEO
Social Media Marketing
Usability
WordPress

© 2022 SEOpedia - SEO & Internet Marketing Blog.
Hosted on SiteGround.