Top

SEOpedia Digital Agency HomepageSEOpedia Digital Agency

Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων

  • Αρχική
  • Υπηρεσίες
    • Κατασκευή ιστοσελίδας
  • Portfolio
  • Επικοινωνία
  • Blog
    • WordPress
    • SEO
    • Content Marketing
    • News
    • Social Media
    • Conversions
    • Link Building
    • Usability
Αρχική \ Blog \ WordPress \ Γιατί δεν πρέπει να αφαιρείτε τις ημερομηνίες από τα άρθρα σας (γνώμη)

Γιατί δεν πρέπει να αφαιρείτε τις ημερομηνίες από τα άρθρα σας (γνώμη)

Δημοσιεύθηκε στις 12 Μαρτίου 2014 | Από τον Γιώργο Ηλίδη | Αφηστε σχολιο

Ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί κατά καιρούς, ειδικά σε WordPress websites, είναι η αφαίρεση/απόκρυψη της ημερομηνίας από τα δημοσιευμένα άρθρα. Αυτό συνήθως συμβαίνει διότι οι Webmasters θέλουν να πείσουν ή να αποδείξουν στους επισκέπτες ότι το περιεχόμενο τους παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μεγάλο λάθος.

Η επιθυμία για απόκρυψη της ημερομηνίας φαίνεται να είναι πιο έντονη τον τελευταίο χρόνο, καθώς οι σελίδες που εφαρμόζουν την τακτική αυτή είναι νέες στην πλειοψηφία. Μήπως είναι μια “μόδα”;
Σήμερα θα δούμε τους λόγους που πιστεύουμε ότι πρέπει να δείχνετε δημόσια τις ημερομηνίες δημοσίευσης των άρθρων σας και τελικά θα καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα/λύση που θα καλύψει αρκετούς webmasters αλλά και τις μηχανές αναζήτησης. Σημειώνουμε ότι τα παρακάτω αποτελούν μια προσωπική γνώμη και όχι κανόνα.

Οι λόγοι που οδηγούν στην αφαίρεση, ή απόκρυψη, της ημερομηνίας

Έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ τη σελίδα της Wikipedia; Θα έχετε παρατηρήσει ότι δεν βάζει ημερομηνία δημοσίευσης στα άρθρα της. Πιθανώς να αναρωτηθήκατε ποιο είναι το όφελος από μια τέτοια κίνηση.

Ως αναγνώστες τείνουμε να κατακρίνουμε το ξεπερασμένο περιεχόμενο, ακόμα και αν αυτό δεν είναι πραγματικά ξεπερασμένο. Τη στιγμή που βλέπουμε την ημερομηνία και μετά από μια γρήγορη σκέψη, κάνουμε την εξής διάκριση: ξεπερασμένο ή πρόσφατο. Θεωρητικά, το ότι ένα άρθρο δημοσιεύτηκε πριν χρόνια δε σημαίνει ότι είναι ξεπερασμένο, όμως αυτός είναι ο τρόπος σκέψης των επισκεπτών του διαδικτύου.

Έτσι, κάποιος που δε θέλει να χάσει πιθανούς αναγνώστες του σκέφτεται εύκολα να μην συμπεριλάβει την ημερομηνία δημοσίευσης στα άρθρα του. Από τη στιγμή που ο επισκέπτης δε γνωρίζει την ημερομηνία, έχετε με το μέρος σας την άγνοια του. Αυτό ισχύει, αλλά μπορεί να έχετε πάρει λάθος δρόμο…

Τους τελευταίους μήνες φαίνεται ότι αρκετά δημοφιλή blogs, όπως το CopyBlogger, αποφάσισαν να μη χρησιμοποιούν ημερομηνίες κάτι που αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για αρκετούς. Η επιλογή είναι προσωπική και στη συνέχεια θα σας πούμε γιατί διαφωνούμε με μια τέτοια κίνηση.

Οι λόγοι που δε θα αφαιρέσουμε ποτέ τις ημερομηνίες

Όταν ξεκινάει η λειτουργία μιας ιστοσελίδας, κύρια προτεραιότητα κάθε Webmaster (πρέπει να) είναι να φανεί χρήσιμος στους επισκέπτες που θα φτάσουν σε αυτήν. Όπως όλοι οι bloggers, θέλουμε το περιεχόμενο μας να είναι πάντα επίκαιρο. Στην πραγματικότητα αυτό είναι ΑΔΥΝΑΤΟ! Ακόμα και αν επιστρέφετε για να ενημερώνετε κάθε παλιό άρθρο, θα διαπιστώσετε ότι δε θα μπορείτε να το κάνετε για πάντα.

Στην αρχή δεν υπάρχει πρόβλημα με την ημερομηνία δημοσίευσης γιατί όλο το περιεχόμενο είναι επίκαιρο. Ωστόσο, ένα διάστημα 6-8 μηνών είναι αρκετό για να αρχίσουν τα πρώτα παράπονα για “ξεπερασμένο” περιεχόμενο. Είναι ακόμη νωρίς και οι περισσότεροι θα γυρνούσαν πίσω σε συγκεκριμένα άρθρα για να τα ελέγξουν και να τα ενημερώσουν. Όσο η σελίδα μεγαλώνει, όμως, η ενημέρωση παλιών άρθρων φαίνεται να είναι χρονοβόρα και λειτουργεί σε βάρος του νέου περιεχομένου.

Σε περίπτωση που συνεχίσετε την παραπάνω τακτική, σύντομα θα διαπιστώσετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε στους επισκέπτες σας μπορεί να μην είναι οι καλύτερες δυνατές. Για παράδειγμα, εδώ στο SEOpedia έχουμε δημοσιεύσει ήδη μερικά tutorials με σκοπό να βοηθήσουμε τους νέους στο χώρο του WordPress. Σίγουρα δε θα μας άρεσε αν διαπιστώναμε κάποια μέρα ότι τους καθοδηγούμε λάθος λόγω ξεπερασμένου περιεχομένου.
Καθώς, όπως εξηγήσαμε παραπάνω, είναι αδύνατο να ανανεώνεται όλο το περιεχόμενο, είναι προτιμότερο να προειδοποιήσουμε τους επισκέπτες μας για το ενδεχόμενο ξεπερασμένου περιεχομένου και αυτό γίνεται με το να δείχνουμε τις ημερομηνίες.

Όσο περνούν τα χρόνια, διαπιστώνουμε ότι ελάχιστα είναι τα άρθρα τα οποία παραμένουν επίκαιρα. Μπορεί το περιεχόμενο να παραμένει σωστό, αλλά οι μέθοδοι εξελίσσονται και νεότερα δεδομένα εμφανίζονται. Θα σας “πονέσει” αν ακούσετε κάποιον να χρησιμοποιεί τις δικές σας λέξεις για να αποδείξει ότι κάποιες μέθοδοι είναι ξεπερασμένες και συνεχίζουν να παρουσιάζονται ως επίκαιρες (κάτι που θα γίνει αν δεν υπάρχει ημερομηνία για να αποτελέσει κριτήριο).

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι δεν πρέπει να αποκρύπτετε τις ημερομηνίες εάν σέβεστε τους επισκέπτες σας. Τα blogs από τη φύση τους είναι καταδικασμένα να φιλοξενήσουν κάποια στιγμή παλιό περιεχόμενο. Αν πιστεύετε πραγματικά ότι το δικό σας blog έχει 100% επίκαιρο περιεχόμενο, τότε δοκιμάστε να δείξετε τα άρθρα σας με τυχαία σειρά και όχι βάσει της ημερομηνίας δημοσίευσης (δεν είναι μια καλή δοκιμασία;).

Η απόκρυψη της ημερομηνίας από την πλευρά των μηχανών αναζήτησης

Αλήθεια, πιστεύετε πραγματικά ότι με την απόκρυψη της ημερομηνίας θα ξεγελάσετε, εκτός από τους επισκέπτες σας, και τις μηχανές αναζήτησης; Αν ναι, τότε πρέπει σίγουρα να αλλάξετε λογική προς δικό σας όφελος. Ο sitemap του WordPress σας περιέχει την ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης, άρα και την ημερομηνία δημοσίευσης, και η πιθανότητα να έχετε αποστείλει τον sitemap σας στο Google Webmaster Tools είναι μεγάλη. Παρεμπιπτόντως, αν όχι, καλύτερα να το κάνετε!

Ως ομάδα, εδώ στο SEOpedia γράφουμε για τους αναγνώστες μας και η δική σας γνώμη μας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο από αυτήν των μηχανών αναζήτησης. Ωστόσο, παρακάτω θα δώσουμε μια τελική λύση η οποία είναι αποδεκτή και από τις μηχανές αναζήτησης (από το Google συγκεκριμένα).

“Ποια είναι η καλύτερη λύση για εμένα, τους επισκέπτες και τις μηχανές αναζήτησης;”

Τελικά το πρόβλημα είναι μόνο η ημερομηνία δημοσίευσης η οποία δεν αντανακλά τον κόπο του δημιουργού ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε μερικούς μήνες παλαιότερα. Μπορεί να ικανοποιεί τους συγγραφείς των βιβλίων οι οποίοι δε θα γυρίσουν να ανανεώσουν τα βιβλία που πούλησαν, αλλά μάλλον δεν καλύπτει τους bloggers.

Ακόμη και αν γυρίσετε πίσω να ενημερώσετε κάποια άρθρα σας, η ημερομηνία δημοσίευσης θα παραμείνει η παλιά. Ευτυχώς, το WordPress έχει τη δυνατότητα να δείχνει την ημερομηνία της τελευταίας ενημέρωσης που, κατά τη γνώμη μας, είναι και η καλύτερη επιλογή (ή ακόμη καλύτερα να δείχνει και τις δύο ημερομηνίες, δημοσίευσης και ενημέρωσης*).

Υπάρχει, λοιπόν, τρόπος να αντικαταστήσετε την ημερομηνία δημοσίευσης με την ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης. Ο κώδικας για να γίνει αυτό δείχνει κάπως έτσι:

Ενημερώθηκε στις <time datetime="<?php the_modified_time('Y-m-d'); ?>"><?php the_modified_time('F jS, Y'); ?></time>

Με αυτόν τον τρόπο το WordPress ελέγχει ποια ήταν η τελευταία φορά που τροποποιήσατε ένα άρθρο. Αν η ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης ήταν αυτή που το δημοσιεύσατε, τότε θα δείξει την ημερομηνία δημοσίευσης. Ωστόσο, αν ενημερώσατε πριν από δύο μήνες κάποιο άρθρο που δημοσιεύτηκε 6 μήνες παλαιότερα, τότε θα φαίνεται η πιο πρόσφατη ημερομηνία.

Ο παραπάνω κώδικας συμμορφώνεται με το γνωστό “schema markup” και θα δείχνει στις μηχανές αναζήτησης ποια είναι η ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης. Ναι, αυτό σημαίνει ότι το Google πρέπει να δείχνει αυτήν την ημερομηνία στο snippet των αποτελεσμάτων αναζήτησης δίπλα από την ημερομηνία δημοσίευσης.

Πιστεύουμε ότι στη σημερινή εποχή η ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης είναι πιο σημαντική από αυτήν της δημοσίευσης, η οποία, όπως είπαμε, δεν αναδεικνύει τον κόπο σας εάν πρόσφατα τροποποιήσατε πλήρως το περιεχόμενο κάποιου άρθρου.

Συνοψίζοντας, η ημερομηνία ενημέρωσης ικανοποιεί όσους bloggers επιθυμούν να κρατήσουν υψηλά τα standards της σελίδας τους. Αν και, όπως αναφέραμε παραπάνω, όλα τα blogs κάποια στιγμή θα φιλοξενήσουν ξεπερασμένο περιεχόμενο, ελπίζουμε να συμβεί σε ελάχιστο βαθμό στο SEOpedia. Αν δείτε ένα άρθρο με τέτοιο περιεχόμενο, θα μας άρεσε να το επισημάνετε ώστε να το διορθώσουμε όσο το δυνατό γρηγορότερα.

Η χρήση ημερομηνιών δε σας καθιστά αναξιόπιστη πηγή. Αντιθέτως σας χαρακτηρίζει περισσότερο χρήσιμους για το κοινό σας. Ελπίζουμε να σας κάναμε να σκεφτείτε διαφορετικά αυτό το θέμα και να χρησιμοποιείτε ημερομηνίες στα άρθρα σας. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στις παρατηρήσεις σας. Παρακαλούμε μοιραστείτε τις σκέψεις σας πάνω στο θέμα στα σχόλια που ακολουθούν.

* Πρόσφατα αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε την πρακτική της εμφάνισης της ημερομηνίας ενημέρωσης και στο SEOpedia. Στα post meta data, λοιπόν, θα δείτε ότι μερικές φορές εμφανίζεται και μια δεύτερη ημερομηνία κάτω από αυτήν της δημοσίευσης. Η εμφάνιση και των δύο ημερομηνιών είναι πιθανό να διαφέρει από θέμα σε θέμα, για αυτό το λόγο δεν υποδεικνύουμε τον τρόπο εισαγωγής τους. Σίγουρα θα φτάσετε σε μια λύση αν ψάξετε ειδικά για το δικό σας WordPress theme.

WordPress

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

  • Έχετε ρυθμίσει το WordPress σας για να πετύχει στο SEO;
  • Κοινή λογική για τη δομή της ιστοσελίδας σας (;)
  • #11 βασικά σημεία για τη σχεδίαση του τέλειου blog
  • Η βασική ορολογία του SEO που πρέπει να γνωρίζετε
  • Blog posts: Αυξήστε την πιθανότητα πλήρους ανάγνωσής τους
  • Ο Matt Cutts απαντάει αν το περιεχόμενο κατατάσσεται ψηλότερα όταν είναι ευκολότερα κατανοητό

Γράφει ο Γιώργος Ηλίδης

Ο Γιώργος είναι Digital Marketer, WordPress Developer και ο ιδρυτής του SEOpedia. Σχεδιάζει και αναπτύσσει websites που θέτουν στόχους, εξυπηρετούν τους επισκέπτες και ταυτόχρονα είναι φιλικά προς τις μηχανές αναζήτησης. Με αυτήν τη σειρά, πρώτα οι επισκέπτες.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Σας παρακαλούμε να χρησιμοποιήσετε το πραγματικό σας όνομα (δεν απαιτείται επώνυμο).
Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) δε δημοσιεύεται.

sp-logo

Πλοήγηση

Αρχική
Επικοινωνία
Blog
Newsletter

Υπηρεσίες

Κατασκευή Website
Portfolio
Project Planner

Blog

Content Marketing
Conversions
Landing Pages
Link Building
News

 

SEO
Social Media Marketing
Usability
WordPress

© 2022 SEOpedia - SEO & Internet Marketing Blog.
Hosted on SiteGround.