Σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον όπως αυτό του διαδικτύου σήμερα πρέπει να εκμεταλλεύεστε κάθε ευκαιρία για να ξεχωρίζετε από τους ανταγωνιστές σας. Μια ιδιότητα που δεν κάνει θαύματα, αλλά μπορεί κάνει τη σελίδα σας ξεχωριστή είναι τα Google rich snippets.
Το πιθανότερο είναι να έχετε ακούσει για αυτά, όμως για όσους δεν τα γνωρίζουν: είναι κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες που εμφανίζονται δίπλα στα αποτελέσματα αναζήτησης και σχετίζονται ειδικά με το είδος κάθε δημοσίευσης που προβάλλεται.
Γιατί τα rich snippets είναι χρήσιμα;
Γιατί εμπλουτίζουν με χρήσιμες πληροφορίες τα αποτελέσματα αναζήτησης και έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν αρκετά το click-through rate, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει περισσότερες επισκέψεις μέσω των μηχανών αναζήτησης (κυρίως για όσους βρίσκονται ήδη στις πρώτες σελίδες). Επομένως, δεν είναι τόσο τρόπος για να φτάσετε ψηλότερα, όσο για να ξεχωρίζετε αν ήδη βρίσκεστε “ψηλά”.
Μόλις το 0,5% των websites κάνουν χρήση των rich snippets! Ένας από τους λόγους είναι ότι για αρκετούς είναι δύσκολο να τα ενσωματώσουν στη σελίδα τους, κάτι που δεν ισχύει για όσους χρησιμοποιούν το WordPress.
Σήμερα θα δούμε πως με τη χρήση κάποιου πρόσθετου (plugin) μπορείτε πολύ εύκολα να εκμεταλλευτείτε το πλεονέκτημα χρήσης του WordPress για να ενσωματώσετε τα rich snippets.
Αν κάνετε μια αναζήτηση θα βρείτε αρκετά plugins που υπόσχονται να κάνουν αυτή τη δουλειά για εσάς. Τα περισσότερα από αυτά ενσωματώνουν rich snippets για συντάκτες, events, reviews κτλ. όμως υπάρχουν και μερικά που ειδικεύονται σε ένα είδος snippet (για παράδειγμα reviews για μια σελίδα που φιλοξενεί μόνο τέτοιο περιεχόμενο).
Ας δούμε μερικά από αυτά:
All in One Schema.org Rich Snippets
Το All in One Schema.org Rich Snippets είναι κατά τη γνώμη μας ένα από τα καλύτερα πρόσθετα για αυτή τη δουλειά. Ενσωματώνει τα schema microdata αυτόματα σε κάθε δημοσίευση και στη συνέχεια αυτά μεταφράζονται από τις μηχανές αναζήτησης σε rich snippets.
Υποστηρίζει ποικιλία snippets στα οποία περιλαμβάνονται: συντάκτες, events, people, review, προϊόν, συνταγή, software review και βίντεο, με περισσότερα να ετοιμάζονται συνεχώς για τις επόμενες ενημερώσεις σύμφωνα με τους δημιουργούς του.
Η απλότητα αυτού του πρόσθετου είναι για εμάς το δυνατό του σημείο. Το μόνο που θα δείτε είναι ένα πρόσθετο box στη σελίδα που γράφετε τη δημοσίευσή σας με τις επιλογές για τα snippets που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Εφόσον έχετε επιλέξει την κατάλληλη κατηγορία καλείστε να συμπληρώσετε μερικές πρόσθετες πληροφορίες όπως ο χρόνος εκτέλεσης για μια συνταγή ή το όνομα του συντάκτη για ένα άρθρο.
Μένει να κάνετε τη δημοσίευση και η Google θα είναι σε θέση να αναγνωρίσει το rich snippet και να το εμφανίσει. Απλό, ξεκάθαρο και εύκολο!
Schema Creator by Raven
Το Schema Creator by Raven μοιάζει αρκετά με το παραπάνω πρόσθετο προσθέτοντας και αυτό τα schema microdata στις δημοσιεύσεις σας. Ωστόσο, χρησιμοποιεί διαφορετικό τρόπο για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και υποστηρίζει μεγαλύτερη ποικιλία snippets (βιβλίο, ταινία, οργανισμός κτλ.).
Η εισαγωγή των microdata γίνεται από το πρόσθετο κουμπί “Add Schema” που εμφανίζεται. Εφόσον συμπληρώσετε τα πεδία που σας ενδιαφέρουν (δεν είναι απαραίτητο να τα συμπληρώσετε όλα), κάνετε κλικ στο “insert” και θα εμφανιστεί ένα shortcode στο κείμενό σας. Προχωρήστε στη δημοσίευση και όλα είναι έτοιμα.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχουν μερικά πρόσθετα που ειδικεύονται σε ορισμένα είδη rich snippets.
Rich Contact Widget
Το Rich Contact Widget είναι ένα από τα εξειδικευμένα plugins καθώς έχει αρκετά μικρότερη ποικιλία σε σύγκριση με τα δύο παραπάνω πρόσθετα. Υποστηρίζει μόνο δύο είδη snippet: ατομικές επιχειρήσεις και οργανώσεις και προσφέρει ένα rich snippet για όλη την ιστοσελίδα και όχι για κάθε δημοσίευση ξεχωριστά όπως τα δύο προηγούμενα.
Σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα widget επικοινωνίας το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί στη sidebar της ιστοσελίδας σας και να περιέχει πληροφορίες όπως το όνομα, η διεύθυνση, τα τηλέφωνα, το είδος της επιχείρησης (μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα από πάρα πολλές επιλογές) κ.ά.
Ωστόσο, το ουσιαστικό αποτέλεσμα χρήσης αυτού του πρόσθετου είναι πως αυτά τα στοιχεία επικοινωνίας γίνονται microdata και μεταφράζονται από τις μηχανές αναζήτησης σε rich snippet. Αυτό σημαίνει πως θα είναι ορατά ως rich snippet στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Authorsure
Το Authorsure είναι ένα πρόσθετο ειδικά για bloggers και blogging websites. Με αυτό το plugin είναι εύκολο να καθορίσετε τα rich snippets για έναν ή περισσότερους συντάκτες μιας ιστοσελίδας. Επίσης, εφόσον το επιθυμείτε, σας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσετε ένα author box στο τέλος κάθε άρθρου με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για κάθε συντάκτη.
Φυσικά όλα τα παραπάνω στοιχεία γίνονται microdata και μεταφράζονται σε rich snippets από τις μηχανές αναζήτησης. Σημειώστε ότι θα χρειαστείτε ένα προφίλ στο Google+ για να αξιοποιήσετε όλα τα οφέλη του authorship.
Yet Another Stars Rating
Αρκετοί από εσάς θα έχετε παρατηρήσει τα star ratings που εμφανίζονται για μερικές σελίδες στα αποτελέσματα μιας αναζήτησης. Το YASR είναι το ιδανικό plugin για να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα.
Τα star ratings είναι δυνατό να φαίνονται στη σελίδα σας και γίνονται microdata ώστε να ενσωματώνονται και στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόσθετο με δύο τρόπους: είτε για να δώσετε εσείς μια βαθμολογία σε ένα προϊόν που έχετε κάνει review, είτε για να επιτρέπετε στο κοινό σας να βαθμολογεί ένα άρθρο, προϊόν/υπηρεσία, review ή οτιδήποτε άλλο θέλετε.
Αν για παράδειγμα παρέχετε μια υπηρεσία μπορείτε να ζητήσετε από τους πελάτες σας να σας βαθμολογήσουν και να μεταφέρετε αυτή τη βαθμολογία στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Σίγουρα πρέπει να το δοκιμάσετε αν σας ενδιαφέρουν τα ratings.
Ανακεφαλαίωση
Με τόσα plugins να κυκλοφορούν για εισαγωγή των rich snippets στην ιστοσελίδα σας πρόκειται για μια αρκετά εύκολη διαδικασία. Τα πρόσθετα που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι εύκολα στη χρήση και προσφέρουν πληρότητα, επομένως πιστεύουμε ότι αξίζει να τα δοκιμάσετε πριν ψάξετε για όμοια τους.
Πείτε μας τη γνώμη σας αν χρησιμοποιείτε συστηματικά κάποιο από τα παραπάνω ή αν έχετε να προτείνετε κάποιο καλύτερο!
Ευχαριστούμε για άλλη μία φορά για τα καταπληκτικά άρθρα σου. Μία σοβαρή ένσταση ή καλύτερα φοβία που έχω για την χρήση των Google Rich Snippets είναι κατά πόσο μπορεί να αποδειχθεί αρνητική για τις επισκέψεις η χρήση τους. Αναφέρομαι βέβαια στις περιπτώσεις που το post έχει λίγες ψήφους και κάποιοι κακόβουλοι, δύστροποι κλπ το ψηφίζουν με «1» με αποτέλεσμα η τελική βαθμολογία να είναι πχ «2» ενώ αντικειμενικά αξίζει ένα πχ «4». Οπότε η ερώτηση / φοβία είναι, ο χρήστης της google δεν θα αποθαρρυνθεί να κάνει κλικ σε ένα αποτέλεσμα αναζήτησης που έχει βαθμό «2» ; . Συνέχισε/στε την καταπληκτική δουλειά σας.
Και εμείς ευχαριστούμε πολύ για την ενεργή συμμετοχή και τα καλά σου λόγια! Δεν μπορώ να σου πω πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, διότι αν κάποιος θέλει μπορεί να το κάνει και όντως μια χαμηλή βαθμολογία αποθαρρύνει έναν πιθανό επισκέπτη.
Αυτό που μπορώ να σου πω είναι πως για εμένα αυτός δεν είναι τόσο σωστός τρόπος σκέψης. Ίσως γνωρίζεις πως αν κάποιος ανταγωνιστής σου θέλει να σε βλάψει μπορεί να το κάνει με αρκετούς πιο αποτελεσματικούς τρόπους από το να σου δίνει ένα αστεράκι κάθε μέρα (δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε ιδέες δημόσια). Σημείωσε πως τα περισσότερα πρόσθετα επιτρέπουν για μια δημοσίευση ένα rating ανά διεύθυνση ip, επομένως ο ανταγωνιστής σου πρέπει να έχει και την όρεξη να αλλάζει ip για να το κάνει.
Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι έχουμε σκεφτεί αυτό που ανέφερες, επομένως μπορείς να μείνεις στα υπόλοιπα οφέλη τους όπως ο χρόνος εκτέλεσης μιας συνταγής ή οι θερμίδες της, η δική σου βαθμολογία για ένα προϊόν και όλα όσα μπορείς να χρησιμοποιήσεις χωρίς να εμπλέκεται ένας (κακόβουλος) τρίτος 🙂
Για άλλη μια φορά πολύ ωραίο άρθρο για αυτούς που από μόνοι τους θέλουν να εμβαθύνουν αλλά και για τους “επαγγελματίες” που δεν προλαβαίνουν να ενημερώνονται με τον καταιγισμό της πληροφορίας και των εξελίξεων.
Θα ήθελα να συμπληρώσω άλλο ένα plugin το οποίο χρησιμοποιώ και δουλεύει καλά (όχι και το απλούστερο στο setup) και λέγεται WP Social SEO Pro. Ένα από τα features που προσφέρει είναι και Scema.org Microdata Optimization. Δεν είναι δωρεάν!
Επίσης, πολύ καλή λύση (λίγο πιο advanced) είναι και το Google Structured Data Markup Helper. Ξενίζει λίγο στην αρχή (για αυτούς που δεν είναι πολύ του αντικειμένου) αλλά είναι… Google 😉
Σε ευχαριστούμε για τις προσθήκες σου Γιώργο 🙂 Για το WP Social SEO Pro δεν έχω γνώμη, όμως θα του ρίξω μια ματιά κάποια στιγμή. Συμφωνώ απολύτως μαζί σου για το Google Structured Data Markup Helper (πιο δύσκολο, αλλά Google!).