Ως ιδιοκτήτης/διαχειριστής μιας ιστοσελίδας, σίγουρα θέλετε να γνωρίζετε πόσους επισκέπτες έχετε, από που προέρχονται, ποια είναι η συμπεριφορά τους στη σελίδα σας και πολλά, πολλά ακόμα. Το Google Analytics είναι το Νο.1 εργαλείο για να μετρήσετε όλα αυτά, αλλά και πολλά περισσότερα.
Η προσθήκη του σε οποιαδήποτε σελίδα είναι μια απλή διαδικασία και γίνεται ακόμα ευκολότερη, και πιο ολοκληρωμένη, για όσους δημιουργούν με το WordPress.
Τις περισσότερες φορές οι χρήστες απλώς αντιγράφουν τον κώδικα (tracking code) που δίνει το Analytics, τον εισάγουν στο θέμα (theme) τους και αυτό είναι όλο. Αυτή η διαδικασία, όμως, αφήνει σπουδαίες λειτουργίες του ανεκμετάλλευτες.
Το Google Analytics for WordPress του Yoast απελευθερώνει αυτές τις λειτουργίες και τις κάνει ευκολότερες στη χρήση.
Τι κάνει δηλαδή το Google Analytics for WordPress;
Μπορείτε να δείτε το παρακάτω επίσημο video ή να διαβάσετε παρακάτω:
Βασικές μετρήσεις (basic tracking)
Αρχικά, το plugin είναι ένας καλός τρόπος για να είστε σίγουροι ότι κάνετε χρήση του πιο πρόσφατου tracking code, κάτι που θα σας επιτρέψει να αξιοποιήσετε όλες τις διαθέσιμες λειτουργίες του Google Analytics.
Ακόμη, αποτελεί τον ευκολότερο τρόπο εισαγωγής του κώδικα στη σελίδα σας. Αυτό γίνεται από τον πίνακα ρυθμίσεων του plugin αφού το εγκαταστήσετε και το ενεργοποιήσετε. Τα υπόλοιπα βήματα φαίνονται στο video που δόθηκε παραπάνω.
Μέτρηση των downloads και των εξωτερικών links
Ως προεπιλογή, το Google Analytics σας δίνει τα στατιστικά μόνο για τις σελίδες του website σας. Αν κάποιος, για παράδειγμα, κάνει κλικ σε ένα link και φύγει από μια σελίδα, δε θα το μάθετε ποτέ. Αν κάποιος κατεβάσει ένα pdf που έχετε ανεβασμένο για το κοινό σας, επίσης δε θα το μάθετε ποτέ.
Το Google Analytics for WordPress έχει μια επιλογή κάτω από το όνομα “Track outbound clicks & downloads” που φροντίζει για αυτές τις δύο καταστάσεις. Σας επιτρέπει δηλαδή να γνωρίζετε που έκαναν κλικ οι επισκέπτες σας και τι κατέβασαν, εάν αυτό σας ενδιαφέρει (μια μέτρηση που πραγματοποιεί άριστα και το Simple URLs Plugin).
Τα παραπάνω στοιχεία μπορείτε να τα βρείτε στο προφίλ σας στο Google Analytics, στο μενού Περιεχόμενο -> Γεγονότα (Content -> Events).
Προσαρμοσμένες μεταβλητές (custom variables)
Οι προσαρμοσμένες μεταβλητές σας επιτρέπουν να μετρήσετε μερικές ακόμα πληροφορίες, σε επίπεδο σελίδας και σε επίπεδο χρήστη. Μπορείτε, για παράδειγμα, να γνωρίζετε τις αναγνώσεις άρθρων ανά συντάκτη (έτσι θα γνωρίζετε ποιος συντάκτης σας αποδίδει καλύτερα), αλλά και τις αναγνώσεις κάθε κατηγορίας. Ή μπορείτε να τα κάνετε ταυτόχρονα! Το Google Analytics επιτρέπει την εισαγωγή έως πέντε επιπλέον μεταβλητών ανάμεσα σε επτά διαθέσιμες για μέτρηση των παρακάτω:
• Logged in users: Επιτρέπει την καταγραφή κινήσεων των χρηστών που έχουν συνδεθεί στη σελίδα σας. Ακόμη, δίνει την επιλογή να αποκλείσετε την καταγραφή κινήσεων μιας ομάδας. Αυτό είναι σημαντικό για μια νέα σελίδα με μικρή επισκεψιμότητα, όπου μπορείτε να αποκλείσετε τους διαχειριστές για να μην βλέπετε “φουσκωμένα” στατιστικά.
• Author name: Μετράει τις αναγνώσεις σελίδων ανά συντάκτη, όπως αναφέραμε παραπάνω.
• Συγκεκριμένη κατηγορία: Μπορείτε να μετράτε τις αναγνώσεις ανά κατηγορία. Λειτουργεί πιο σωστά αν τα άρθρα σας ανήκουν σε μια μόνο κατηγορία.
• Όλες οι κατηγορίες: Μετρήστε πολλές κατηγορίες ανά άρθρο. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να δείτε αυτές τις μετρήσεις στο προφίλ του Google Analytics, αλλά είναι εφικτό.
• Tags: Μετρήστε όλα τα tags κάθε άρθρου. Υπάρχουν κάποια όρια, αλλά μπορεί να φανεί πραγματικά χρήσιμο.
• Έτος δημοσίευσης: Ελέγξτε αν το παλιό περιεχόμενό σας έχει ακόμα κίνηση. Ένα ακόμα αξιόλογο χαρακτηριστικό.
• Post type: Μια χρήσιμη μέτρηση αν έχετε διαφορετικούς τύπους άρθρων (ορισμένα ως post types). Έτσι θα μπορείτε να γνωρίζετε τις αναγνώσεις κάθε τύπου ξεχωριστά.
Με όλα τα παραπάνω θα μπορείτε να καταγράφετε την απόδοση συντακτών, κατηγοριών, να γνωρίζετε ποιες σελίδες δέχονται περισσότερες επισκέψεις κ.τ.λ. Πρόκειται για μερικά στοιχεία ικανά να σας καθοδηγήσουν σε μερικές αλλαγές για βελτίωση της σελίδας σας.
Κατεβάστε το Google Analytics for WordPress plugin
Είναι ένα πρόσθετο που δε θα επιβαρύνει καθόλου την απόδοση του WordPress σας, επομένως δεν υπάρχει λόγος να μην το δοκιμάσετε. Μπορείτε να το κατεβάσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο.
Αφήστε μια απάντηση