Η ύπαρξη βασικής λέξης-κλειδί στο domain (url) μιας σελίδας είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς όταν έρθει η ώρα να αγοράσουν το όνομα για την ιστοσελίδα που πρόκειται να δημιουργήσουν. Είναι τελικά τόσο κρίσιμη αυτή η επιλογή; Μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην μελλοντική κατάταξη της σελίδας στα αποτελέσματα αναζήτησης ή να καθορίσει την απόδοση, ως προς το SEO, της σελίδας;
Υπάρχουν αρκετές στρατηγικές που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για να επιλέξει το domain της σελίδας του. Μπορεί να επιλέξει μια καθημερινή λέξη που θα κάνει τη διαφορά, όπως για παράδειγμα το twitter, ή να προτιμήσει κάτι που θα παραπέμπει ακριβώς σε αυτό που θα πουλάει, όπως buy-cheap-clothes.κωμ.
Όπως καταλαβαίνετε, η μία περίπτωση δεν περιέχει στο όνομα κάποια λέξη-κλειδί, αλλά πρόκειται για ένα όνομα που ακούγεται ωραίο και εύκολα κανείς θα το συγκρατήσει, και η άλλη περίπτωση περιέχει τη βασικότερη φράση-κλειδί της επιχείρησης.
Σίγουρα είναι δυνατό να φτάσετε στην κορυφή χωρίς να έχετε λέξη-κλειδί στο όνομα-domain σας. Σκεφτείτε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του διαδικτύου, όπως Google, Yahoo!, Twitter, Facebook, Zinga κ.ά. Πρόκειται για ονόματα που σχεδόν όλοι οι χρήστες του ίντερνετ, και όχι μόνο, γνωρίζουν και που όλα αποτελούνται από απλές λέξεις τις οποίες μπορεί κανείς να θυμηθεί εύκολα.
Βλέποντας σε βάθος τη σκέψη για επιλογή ενός ονόματος που περιέχει τη βασική λέξη-κλειδί, ας πάρουμε για παράδειγμα μια σελίδα που θα έχει περιεχόμενο σχετικό με το android και πρόκειται να ανοίξει σε λίγες μέρες. Πόσες σελίδες υπάρχουν ήδη με τη λέξη android στο domain τους; Πάρα πολλές. Τόσες πολλές που αν το όνομα επηρέαζε την μελλοντική απόδοση της σελίδας, τότε αυτή θα ήταν καταδικασμένη να αποτύχει. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Το θέμα, όμως, είναι η ευκολία του χρήστη να θυμηθεί το όνομα όταν θελήσει. Ανάμεσα σε τόσα domains που έχει δει με τη λέξη android θα θυμηθεί εύκολα το ένα που ψάχνει;
Είναι πλέον φανερό ότι το όνομα-domain μιας σελίδας δεν είναι καθόλου σημαντικό για την μελλοντική απόδοσή της σε ότι έχει να κάνει με το Google. Πριν από μερικά χρόνια μπορεί να είχε ελάχιστη σημασία, τώρα όμως δεν αξίζει να το σκέφτεστε περισσότερο.
Άλλο domain, άλλο URL (slug)!
Έχοντας ξεκαθαρίσει τι συμβαίνει με το domain, θα συνεχίσουμε με κάτι που σχετίζεται με τη μορφή-δομή των url της σελίδας και μπορεί να την επηρεάσει θετικά. Αυτό είναι η δομή των μόνιμων συνδέσμων (permalinks).
Σας συμβουλεύουμε να διαβάσετε το άρθρο μας με τίτλο “SEO & Permalinks: Ποια είναι η καλύτερη δομή;” όπου το θέμα αυτό αναλύεται με κάθε λεπτομέρεια.
Όσα αναφέρθηκαν παραπάνω αφορούσαν το κυρίως domain, δηλαδή το τμήμα “seopedia.gr”. Αυτό που θα δούμε αμέσως τώρα είναι το υπόλοιπο τμήμα του συνδέσμου. Κοιτάξτε τη διεύθυνση (url) αυτού του άρθρου. Είναι “seopedia.gr/leksi-kleidi-domain/”, αλλά θα μπορούσε να είναι της μορφής ‘page/12455’ (ή κάτι παρόμοιο). Η διαφορά τους είναι ότι ο ένας τύπος περιέχει λέξεις-κλειδιά, ή έστω λέξεις σχετικές με το περιεχόμενο του άρθρου, ενώ ο άλλος χαρακτηρίζεται από αριθμούς που για έναν άνθρωπο, τουλάχιστον, δε σημαίνουν τίποτα.
Εκτός του ότι η Google μπορεί να καταλάβει και greeklish (για όσους δεν έχουν επιλέξει ελληνικούς χαρακτήρες), ένας σύνδεσμος αυτής της μορφής είναι κατανοητός και από τον άνθρωπο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν κάποιος οδηγηθεί στη σελίδα σας μέσω κάποιας άλλης σελίδας, τότε είναι πολύ πιθανότερο να ξέρει τι πρόκειται να διαβάσει ή να δει στη σελίδα σας, άρα και να μείνει σε αυτήν. Διαφορετικά ο χρήστης δε γνωρίζει τι πρόκειται να δει και η πιθανότητα να εγκαταλείψει τη σελίδα σας δυσαρεστημένος είναι μεγάλη.
Η αλήθεια είναι ότι η Google δε δίνει μεγάλη βαρύτητα στο δεύτερο τμήμα του domain, δηλαδή το “/leksi-kleidi-domain/”, αλλά σίγουρα η καλύτερη επιλογή είναι ένα url αυτής της μορφής.
Εσείς με ποιο κριτήριο επιλέξατε το domain σας και τη δομή των permalinks σας;
Αφήστε μια απάντηση