Ο Matt Cutts, επικεφαλής της ομάδας Webspam της Google, δίνει απάντηση σε ένα ερώτημα σχετικό με τη γραφή περιεχομένου στο πιο πρόσφατο Webmaster Help video. Η ερώτηση του χρήστη είναι η εξής:
Ο Matt ξεκινάει λέγοντας ότι πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ερώτηση και ότι ξόδεψε αρκετό χρόνο για να δώσει μια απάντηση. Η σαφήνεια σε οτιδήποτε γράφουμε παίζει σημαντικό ρόλο, αναφέρει ο Matt. Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουμε κάτι είναι να το διδάξουμε, και αν δεν μπορούμε να το διδάξουμε ή να το εξηγήσουμε με απλά λόγια, τότε δεν το έχουμε κατανοήσει σε βάθος.
Ο Matt προσθέτει ότι μάλλον είναι καλύτερο να γράφουμε εύκολα κατανοητό περιεχόμενο αντί επιστημονικό το οποίο μερικοί αναγνώστες δε θα μπορέσουν να ακολουθήσουν. Σκοπός είναι να καταλάβουν και οι απλοί αναγνώστες το κείμενο που πρόκειται να δημοσιεύσουμε. Αν κάνουμε αυτό, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε και να συμπεριλάβουμε μερικά ακόμα πιο εξειδικευμένα στοιχεία για τους ειδικούς του θέματος.
Πρώτα από όλα πρέπει να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον των επισκεπτών για το αντικείμενο που διαπραγματευόμαστε στο κείμενο μας. Ο Matt τονίζει ότι ο τρόπος που εξηγούμε οτιδήποτε, είναι τόσο σημαντικός όσο το ίδιο το αντικείμενο που εξηγούμε. Αν μιλάμε για κάτι σημαντικό αλλά δεν μπορούμε να το μεταδώσουμε σωστά, τελικά έχουμε χάσει το παιχνίδι.
Έπειτα συμπληρώνει πως το αναγνωστικό κοινό παίζει το ρόλο του. Αν το blog μας απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες του χώρου, τότε η αποκλειστική χρήση επαγγελματικών όρων έχει λογική βάση. Γενικά, συμπληρώνει, πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε το περιεχόμενο μας να ακούγεται όσο πιο φυσικό γίνεται, ανεξαρτήτως του τρόπου γραφής.
Όταν ο Matt Cutts γράφει ένα blog post, το διαβάζει δυνατά πριν το δημοσιεύσει με σκοπό να εντοπίσει τα σημεία που δεν ακούγονται φυσικά στη ροή του λόγου. Με το να κάνουμε και εμείς το ίδιο, υποστηρίζει ότι θα προκύψει πιο “κομψό” περιεχόμενο το οποίο θα σταθεί πιο δυνατό στο πέρασμα του χρόνου από ότι ένα αποκλειστικά επιστημονικό κείμενο.
Μετά από όλα αυτά, αν και ο Matt είναι φανατικός οπαδός της σωστής και “καθαρής” σύνταξης, αναφέρει πως ο τρόπος γραφής του περιεχομένου δε θα παίξει ρόλο στην κατάταξη σας από την πλευρά της Google. Σχετικά με το θέμα της κατάταξης, ο Matt αναφέρει ότι αξίζει να σκεφτείτε τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες θα αναζητήσουν το περιεχόμενο σας. Έτσι θα καταλάβετε ποια γλώσσα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε τόσο απλή γλώσσα όσο ειδικούς όρους, αλλά πάντοτε να έχετε στο μυαλό σας ότι το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι σαφές και φυσικό.
Για να ακούσετε την ακριβή απάντηση του Matt, δείτε το βίντεο που ακολουθεί:
Αφήστε μια απάντηση