Top

SEOpedia Digital Agency HomepageSEOpedia Digital Agency

Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων

  • Αρχική
  • Υπηρεσίες
    • Κατασκευή ιστοσελίδας
  • Portfolio
  • Επικοινωνία
  • Blog
    • WordPress
    • SEO
    • Content Marketing
    • News
    • Social Media
    • Conversions
    • Link Building
    • Usability
Αρχική \ Blog \ Link Building \ Matt Cutts: Είναι καλό να χρησιμοποιούμε καταλόγους άρθρων για link building;

Matt Cutts: Είναι καλό να χρησιμοποιούμε καταλόγους άρθρων για link building;

Δημοσιεύθηκε στις 28 Μαρτίου 2014 | Από τον Γιώργο Ηλίδη | 2 σχόλια

Όποιος βρίσκεται στο χώρο του SEO τα τελευταία 5 χρόνια, γνωρίζει καλά ότι η συγγραφή άρθρων με μοναδικό σκοπό τη δημοσίευση τους σε κάποιον (ή κάποιους) κατάλογο/ους άρθρων αποτελεί συνήθη μέθοδο απόκτησης links προς μια σελίδα.

Ωστόσο, με τον άριστο πλέον έλεγχο της δημοσίευσης διπλότυπου περιεχομένου (duplicate content) η Google έκανε πιο δύσκολο το παιχνίδι αφαιρώντας επί της ουσίας τη δυνατότητα να δημοσιεύεται το ίδιο άρθρο σε περισσότερους από έναν καταλόγους. Με αυτήν την κίνηση πέτυχε μια μικρή μείωση της κίνησης των article directories, δίνοντας, όμως, δουλειά σε αυτά που επί πληρωμής δημοσίευαν μοναδικά άρθρα τα οποία επιμελούνταν η ομάδα συγγραφέων του κάθε καταλόγου.

Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει αρκετά. Παρακάτω θα δούμε ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2014 και απαντά στην εξής ερώτηση:

Είναι καλό να χρησιμοποιώ καταλόγους άρθρων για “χτίσιμο” links (link building);

Ο Matt Cutts (επικεφαλής της ομάδας Webspam της Google) ξεκινά την απάντηση του με μια αναφορά στην ιστορία των article directories, λέγοντας ότι με το πέρασμα των χρόνων η φήμη τους γίνεται όλο και χειρότερη.

Ένας κατάλογος άρθρων είναι μια σελίδα που φιλοξενεί άρθρα με 300-400-500 λέξεις, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ένα autor box με λίγα λόγια σχετικά με το συντάκτη του άρθρου και ίσως μερικά links με πλούσιο anchor text εντός κειμένου. Το ίδιο άρθρο μπορεί να δημοσιευθεί σε καμιά δεκαριά καταλόγους (αυτό συνέβαινε περισσότερο στο παρελθόν) οι οποίοι με τη σειρά τους διατηρούν το δικαίωμα της διανομής του (ίσως επί πληρωμής). Επομένως, όποιος θέλει μπορεί να το κατεβάσει και να το αναδημοσιεύσει στην προσωπική του σελίδα.
matt-cutts-on-article-directories
Η θεωρητική λειτουργία μιας τέτοιας δημοσίευσης είναι ότι αν κάποιος βρει χρήσιμο το κείμενο θα το δημοσιεύσει στην προσωπική του σελίδα και έτσι θα πάρετε μερικά ακόμη links εκτός αυτών του καταλόγου.
Πρακτικά, αναφέρει ο Matt, έχουμε δει ότι τόσο η συγγραφή του άρθρου, όσο η αναδημοσίευσή του είναι συνήθως πρόχειρες διαδικασίες. Συμπληρώνει λέγοντας ότι διαπιστώνονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις όπου το περιεχόμενο αποτελεί το μέσο για spamming, με τη δημοσίευσή του να συμβαίνει ταυτόχρονα σε ολόκληρο το διαδίκτυο.

Κατά την άποψη του, οι κατάλογοι άρθρων και γενικότερα η προσπάθεια συγγραφής ενός άρθρου με σκοπό την αναδημοσίευσή του σε πολλά σημεία του παγκόσμιου ιστού δεν είναι τακτική στην οποία μπορεί κανείς να βασίζετε.

Στον επίλογο του βίντεο, ο Matt Cutts αναφέρει ότι υπάρχουν αλγοριθμικά δεδομένα που δείχνουν ότι αυτή η τεχνική link building είναι λιγότερο αποτελεσματική σε σχέση με τα περασμένα χρόνια. Επίσης, συμπληρώνει πως δε θα πρότεινε σε κάποιον να ανεβάσει ένα άρθρο σε κάποιον κατάλογο με σκοπό την απόκτηση links.

Ενώ αρκετοί επαγγελματίες από το χώρο του SEO δεν έχουν αγγίξει τα article directories για αρκετά χρόνια τώρα, υπάρχουν ακόμη αρκετοί που δεν καταλαβαίνουν ότι δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Βάσει των σημερινών δεδομένων, λοιπόν, η καλύτερη αξιοποίηση ενός καταλόγου άρθρων είναι να πάρετε μερικές ιδέες και να δημιουργήσετε ένα μοναδικό κείμενο προς δημοσίευση στην προσωπική σας σελίδα, διότι φαίνεται ότι το όφελος από τα directories είναι ελάχιστο και μπορεί να λειτουργήσει σε βάρος σας μελλοντικά.

Οι πρώτοι μήνες του 2014 είναι αφιερωμένοι στους καταλόγους άρθρων. Με μια πρόχειρη αναζήτηση θα διαπιστώσετε πως παγκοσμίως γνωστά article directories έχουν δεχτεί ποινές και ακολουθούν τα μικρότερα, με προειδοποιητικά μηνύματα να έχουν σταλεί ακόμη και σε ελληνικά websites.

Ακολουθούν το tweet του Matt Cutts στο προσωπικό twitter profile του και το βίντεο με την απάντηση που αναλύθηκε:

Today's webmaster video: "Should I build links using article directories?" http://t.co/LBeODA2gve (No)

— Matt Cutts (@mattcutts) January 29, 2014

Link Building, News Google, Matt Cutts

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

  • Η Google δίνει bonus κατάταξης σε HTTPS ιστοσελίδες
  • Ο Matt Cutts καταρρίπτει μύθους από το χώρο του SEO
  • Matt Cutts: Πως τα μικρά websites μπορούν να ανταγωνιστούν τα μεγάλα;
  • Matt Cutts: Πως θα βγω πρώτος στο Google;
  • Matt Cutts: Πως αντιμετωπίζει η Google τα status codes (404 και 410);
  • Nofollow και affiliate links: Ποια είναι η καλύτερη πρακτική;

Γράφει ο Γιώργος Ηλίδης

Ο Γιώργος είναι Digital Marketer, WordPress Developer και ο ιδρυτής του SEOpedia. Σχεδιάζει και αναπτύσσει websites που θέτουν στόχους, εξυπηρετούν τους επισκέπτες και ταυτόχρονα είναι φιλικά προς τις μηχανές αναζήτησης. Με αυτήν τη σειρά, πρώτα οι επισκέπτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση

  1. Peramos αναφέρει:

    9 Ιουλίου 2017 at 15:50

    Και τελικά τι πρεπει να κάνουμε ολα απαγορεύονται ··· να γράφουμε άρθρα στο blog μας αλλα ποιος θα τα δει Ε;ν δεν υπάρχουν links προς αυτο;

    Απάντηση
    • Γιώργος Ηλίδης αναφέρει:

      11 Ιουλίου 2017 at 14:14

      Καλησπέρα,

      Η λογική (μιας προσέγγισης του blogging) είναι: “Δημιουργώ περιεχόμενο και το μοιράζω σε κανάλια ώστε αν είναι αξιόλογο να δεχτεί links από άλλες σελίδες.” Ναι, τελικά στόχος είναι τα links. Αλλά οι τρόποι για να τα αποκτήσει μια σελίδα είναι πάρα πολλοί.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Σας παρακαλούμε να χρησιμοποιήσετε το πραγματικό σας όνομα (δεν απαιτείται επώνυμο).
Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) δε δημοσιεύεται.

sp-logo

Πλοήγηση

Αρχική
Επικοινωνία
Blog
Newsletter

Υπηρεσίες

Κατασκευή Website
Portfolio
Project Planner

Blog

Content Marketing
Conversions
Landing Pages
Link Building
News

 

SEO
Social Media Marketing
Usability
WordPress

© 2022 SEOpedia - SEO & Internet Marketing Blog.
Hosted on SiteGround.