Top

SEOpedia Digital Agency HomepageSEOpedia Digital Agency

Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων

  • Αρχική
  • Υπηρεσίες
    • Κατασκευή ιστοσελίδας
  • Portfolio
  • Επικοινωνία
  • Blog
    • WordPress
    • SEO
    • Content Marketing
    • News
    • Social Media
    • Conversions
    • Link Building
    • Usability
Αρχική \ Blog \ Content Marketing \ Γιατί δεν πρέπει να γράφετε μόνο άρθρα των 2,000 λέξεων

Γιατί δεν πρέπει να γράφετε μόνο άρθρα των 2,000 λέξεων

Δημοσιεύθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2014 | Από τον Γιώργο Ηλίδη | Αφηστε σχολιο

newsparer-coffee-desk

Συνήθως δημοσιεύουμε μεγάλα άρθρα. Τις περισσότερες φορές μεταξύ 1,000-2,000 λέξεων. Μερικές φορές ξεπερνούμε και τις 3,000.

Η πλευρά που υποστηρίζει, βάσει στατιστικών, ότι τόσο οι άνθρωποι όσο και οι μηχανές αναζήτησης προτιμούν τα μεγάλα κείμενα, έχει επηρεάσει και εμάς. Φαίνεται πως ο μεγαλύτερος όγκος περιεχομένου οδηγεί σε καλύτερα conversions, σε περισσότερα shares και “δείχνει” καλύτερα στο μάτι, χωρίς απαραίτητα να είναι.

Αυτό που έχουμε να σημειώσουμε είναι πως μπορεί η ποσότητα να είναι επιθυμητή, άλλα μέχρι ενός σημείου. Δε θέλουμε να σας κάνουμε να μετανιώσετε για τα άρθρα που έχετε γράψει, να παρατήσετε το blogging ή να αγωνίζεστε από εδώ και στο εξής για να γράφετε κάθε φορά περισσότερες από 2,000 λέξεις, γιατί αυτή δεν είναι η λύση.

Σε έναν ιδανικό κόσμο ο καθένας θα έγραφε αριστουργήματα των 2,000+ λέξεων. Στο δικό μας κόσμο δεν είσαστε υποχρεωμένοι να το κάνετε. Ας δούμε γιατί:

#1. Γιατί η ποιότητα είναι πολύ πιο σημαντική από την ποσότητα.

Οι μηχανές αναζήτησης αγαπούν την ποιότητα πολύ περισσότερο από την ποσότητα. Δεν το πιστεύετε; Αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε αυτό.

Φαίνεται πως στη Google εργάζονται πραγματικοί άνθρωποι που ελέγχουν αν ο αλγόριθμος επιλέγει με ακρίβεια αποτελέσματα που χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα.

Επομένως για ακόμη μια φορά: η ποιότητα είναι το όπλο σας.

Τι γίνεται όταν ένας αρθρογράφος πιέζει το μυαλό και το χέρι του να γράψει πάνω από 2,000 λέξεις;

Η πίεση αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα λειτουργήσει σε βάρος της ποιότητας, κάτι που σίγουρα δεν είναι επιθυμητό. Η ποιότητα (έμμεσα) είναι σημαντικότερη για τον αλγόριθμο της Google από ότι είναι η ποσότητα. Έτσι, αν παράγετε φθηνό περιεχόμενο με περισσότερες από 2,000 λέξεις, θα χάσετε το πλεονέκτημα των πολλών λέξεων.

Πιο απλά: αν μπορείτε να γράψετε δύο ισάξια σε ποιότητα άρθρα, ένα των 1,000 και ένα των 2,000 λέξεων, τότε πηγαίνετε για τις 2,000. Αν, όμως, θυσιάζετε την ποιότητα για την ποσότητα, τότε σίγουρα πρέπει να αλλάξετε τη στρατηγική σας.

#2. Γιατί η ποσότητα χωρίς την ποιότητα είναι αντιπαραγωγική, τόσο για ανθρώπους όσο και για μηχανές αναζήτησης.

Ας δούμε το θέμα από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Τα δεδομένα που έχουμε δείχνουν ότι οι χρήστες προτιμούν το μεγαλύτερο περιεχόμενο και αυτό τείνουν να μοιράζονται. Όταν όμως υπάρχει πτώση της ποιότητας στην πορεία του άρθρου, τότε όλα ανατρέπονται. Η ποιότητα χάνεται, το bounce rate ανεβαίνει, τα clickthroughs πέφτουν και η πιθανότητα απόκτησης links μηδενίζεται. Αυτό σημαίνει χαμηλότερη κατάταξη.

Όταν οι χρήστες σταματούν να απολαμβάνουν το περιεχόμενο σας, συνήθως επηρεάζουν αρνητικά και τις μηχανές αναζήτησης. Αν, λοιπόν, αφήσετε το μέγεθος του άρθρου να σας οδηγήσει, κινδυνεύετε να χάσετε και τα δύο – αναγνώστες και κατάταξη.

#3. Στόχος είναι να βοηθήσετε τους αναγνώστες σας, ανεξαρτήτως του μεγέθους του άρθρου.

Είμαστε θερμοί υποστηρικτές του “βοηθάω το κοινό μου”. Αν νομίζουμε ότι θα σας βοηθήσουμε με ένα άρθρο 5,000 λέξεων, θα το γράψουμε χωρίς κανένα πρόβλημα. Αν πιστεύουμε ότι μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι με 300 λέξεις, θα γράψουμε 300.

Έχουμε διαβάσει ξένους τίτλους του τύπου “πως να γράψετε άρθρα που θα λατρέψει η Google” κ.ά. Η απάντηση που κρύβεται πίσω από αυτά τα άρθρα είναι το βάθος (αυτό που στα αγγλικά βλέπετε ως “in-depth”). Αυτό είναι το κλειδί.

Ένα τέτοιο άρθρο αναλύει σε βάθος το αντικείμενο του, όπως εμείς κάνουμε στον οδηγό μας για το WordPress SEO. Η Google θα το λατρέψει γιατί οι χρήστες θα το λατρέψουν, ακριβώς όπως συμβαίνει με το προαναφερόμενο άρθρο μας.

Άρα, πρώτα οι χρήστες. Όσες και αν είναι οι λέξεις.

#4. Γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένο μέγεθος που κατατάσσεται πάντα υψηλότερα.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα μετρώντας λέξεις και ελέγχοντας την επίδοση στις μηχανές αναζήτησης. Για να είμαστε ειλικρινής, και εμείς έχουμε ασχοληθεί ως ένα βαθμό και φαίνεται ότι τα άρθρα των 2,000 λέξεων αποδίδουν στις περισσότερες περιπτώσεις καλύτερα.

Προσέξτε όμως. Δε γνωρίζουμε πως μόνο το μέγεθος του άρθρου λαμβάνεται υπόψη από τον αλγόριθμο. Υπάρχουν εκατοντάδες παράγοντες που διαμορφώνουν την κατάταξη. Το γεγονός ότι τα περισσότερα άρθρα που κατατάσσονται ψηλά για “καλές” λέξεις-κλειδιά πλησιάζουν τις 2,000 λέξεις δε σημαίνει ότι δεν είναι ποιοτικά ή δε δέχονται links κ.τ.λ.

Όπως, επίσης, για μερικές αναζητήσεις που κατατάσσονται ψηλότερα άρθρα των 800 λέξεων δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανταγωνιστικά κείμενα των 2,000. Υπάρχουν, αλλά τα μικρότερα κατατάσσονται υψηλότερα. Άρα δεν είναι κανόνας.

Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός λέξεων που οδηγεί στην επιτυχία. Υπάρχει, όμως, τρόπος γραφής που οδηγεί σε μειωμένο bounce rate, σε περισσότερα pageviews ανά επίσκεψη και σε καλύτερα conversions. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος σας και να αλλάζει σε κάθε άρθρο που γράφετε.

Αυτός είναι ο λόγος που ούτε εμείς παλεύουμε να γράψουμε άρθρα των 2,000+ λέξεων κάθε φορά. Το δημοφιλέστερο άρθρο μας είναι σχεδόν 1,000 λέξεων.

#5. Γιατί “βάθος” και “ποιότητα” δε συσχετίζονται με ένα συγκεκριμένο αριθμό λέξεων.

Αυτό που πρέπει να μείνει τελικά στο μυαλό σας είναι να γράφετε ποιοτικά άρθρα (ή γενικότερα ποιοτικό περιεχόμενο). Αν μπορείτε να αναλύσετε σε βάθος και με ποιότητα ένα θέμα σε 500, 700 ή 1,000 λέξεις, τότε κάντε το. Αν οι ανάγκες σας ωθούν σε περισσότερες από 2,000 λέξεις, τότε κάντε το ξανά.

Κάνετε οτιδήποτε θέλετε αρκεί αυτό να μην λειτουργεί σε βάρος της ποιότητας (θυμηθείτε το #2). Τα τέλεια άρθρα δε χαρακτηρίζονται από τον αριθμό των λέξεων τους.

Συμπέρασμα

Αν γράφετε άκρως ποιοτικά άρθρα με περισσότερες από 2,000 λέξεις, τότε δέχεστε τα συγχαρητήρια μας. Αν δεν μπορείτε να φτάσετε τις 2,000 λέξεις, θα δεχτείτε τα συγχαρητήρια μας αν διατηρήσετε ακέραια την ποιότητα σε όσες λέξεις γράψετε:

  • Μην παραλείπετε τις λεπτομέρειες και μη φοβάστε να αναλύσετε σε βάθος ένα θέμα. Αποφασίστε αν αξίζει να το κάνετε και κάντε το.
  • Το άρθρο σας πρέπει να έχει κύρος. Γράψτε από τη θέση του ατόμου που κατέχει τη γνώση και την εμπειρία στο θέμα που αναλύεται.
  • Ελέγξτε δυο και τρεις φορές το τελικό αποτέλεσμα. Τα ορθογραφικά, τα συντακτικά και τα γραμματικά λάθη πρέπει να απουσιάζουν από το κείμενό σας. Εκτός από αυτά, δοκιμάστε και αυτό: Γράψτε το άρθρο σας όπως ακριβώς θα το δημοσιεύατε, όμως μην το δημοσιεύσετε. Δυο μέρες αργότερα, διαβάστε το ξανά. Ελέγξτε ποσά σημεία θα αποφασίσετε να αλλάξετε τότε. Η πιθανότητα να κάνετε αρκετές αλλαγές είναι μεγάλη.

Μπορείτε να γράψετε άρθρα των 2,000+ λέξεων ανά 2-3 εβδομάδες, έχοντας δημοσιεύσει στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα άρθρα των 800-1,000 λέξεων. Κάνετε τα δικά σας τεστ και ελέγξτε τι αποδίδει καλύτερα στο κοινό σας.

Ποια είναι η σκέψη σας για όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω; Θα χαρούμε να την ακούσουμε στα σχόλια που ακολουθούν.

Content Marketing, SEO Google

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

  • Content Marketing vs SEO: Η αλήθεια πίσω από μια γελοία διαμάχη
  • Γιατί πρέπει να στοχεύετε σε φράσεις-κλειδιά και πως να το κάνετε σωστά
  • Google: «Σχεδιάζουμε για ανθρώπους, όχι για ιστοσελίδες»
  • Μήπως είναι ώρα για βελτιστοποίηση της αρχικής σελίδας σας;
  • Google: Όλες οι καταλήξεις των domains αντιμετωπίζονται ισάξια
  • Google: Τα Search Analytics επίσημα στα Webmaster Tools

Γράφει ο Γιώργος Ηλίδης

Ο Γιώργος είναι Digital Marketer, WordPress Developer και ο ιδρυτής του SEOpedia. Σχεδιάζει και αναπτύσσει websites που θέτουν στόχους, εξυπηρετούν τους επισκέπτες και ταυτόχρονα είναι φιλικά προς τις μηχανές αναζήτησης. Με αυτήν τη σειρά, πρώτα οι επισκέπτες.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Σας παρακαλούμε να χρησιμοποιήσετε το πραγματικό σας όνομα (δεν απαιτείται επώνυμο).
Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) δε δημοσιεύεται.

sp-logo

Πλοήγηση

Αρχική
Επικοινωνία
Blog
Newsletter

Υπηρεσίες

Κατασκευή Website
Portfolio
Project Planner

Blog

Content Marketing
Conversions
Landing Pages
Link Building
News

 

SEO
Social Media Marketing
Usability
WordPress

© 2021 SEOpedia - SEO & Internet Marketing Blog.
Hosted on SiteGround.