Πριν αναφερθεί οτιδήποτε, εσείς πως ορίζετε τη φράση SEO; Μπορείτε να γράψετε την απάντηση αφήνοντας ένα σχόλιο χωρίς να επηρεαστείτε από όσα θα διατυπωθούν παρακάτω.
Φαίνεται πως τα δεδομένα οδηγούν σε νέο ορισμό, διαφορετικό από αυτόν που επικρατεί την τελευταία 4ετία. Η δική μας πρόταση είναι:
Το SEO δεν έχει να κάνει με:
• Το αριθμό των backlinks προς μια σελίδα
• Την πορεία στα social media
• …
Οι μηχανές αναζήτησης πλησιάζουν τους ανθρώπους και οι επαγγελματίες του χώρου (SEOs) κυνηγούν τις μηχανές αναζήτησης
Υπάρχουν επαγγελματίες SEOs που κάθονται στα γραφεία τους ανά τον κόσμο, γράφοντας σε μαυροπίνακες τις ιδέες τους, προσπαθώντας να προβλέψουν τις κινήσεις αυτών που κάνουν τις αλγοριθμικές αλλαγές και να ανακαλύψουν παράγοντες κατάταξης που πρόκειται να ενταχθούν.
Υπάρχουν, όμως, και ομάδες ανθρώπων που κάθονται στα γραφεία τους ανά τον κόσμο, γράφοντας σε μαυροπίνακες τις ιδέες τους, προσπαθώντας να πλησιάσουν τον τρόπο σκέψης, ανάγνωσης, κατανόησης και επιλογής όσων πραγματοποιούν αναζητήσεις.
Είναι προφανές ότι οι δύο ομάδες έχουν διαφορετικούς στόχους. Φαίνεται πως όσοι παλεύουν να κατανοήσουν τις κινήσεις των ανθρώπων τα καταφέρνουν καλύτερα από όσους προσπαθούν να κατανοήσουν τον τρόπο σκέψης μιας μηχανής που δε σκέφτεται.
Search Engine Optimization στην πράξη
– Πως θα “κάνω” Search Engine Optimization (SEO) βάσει του νέου ορισμού;
– Δημιουργήστε καλό και ποιοτικό περιεχόμενο (είτε μεγάλα είτε μικρά κείμενα), αλλά μη ξεχνάτε ότι υπάρχει κάποιο robot που όταν ψάξει για το περιεχόμενό σας πρέπει να το βρει και μάλιστα γρήγορα.
Αν γράψετε κάτι τέλειο που κανείς δε θα μπορεί να το βρει, δεν υπάρχει λόγος να προσπαθείτε. Αν γράψετε κάτι που όλοι θα το βρουν αμέσως αλλά είναι ανούσιο/φθηνό, τότε πάλι δεν υπάρχει σημαντικός λόγος να προσπαθείτε.
Υπάρχει η χρυσή τομή που συνδυάζει καλό περιεχόμενο το οποίο μπορεί οποιοσδήποτε να βρει εύκολα. Αυτή η χρυσή τομή ονομάζεται βελτιστοποίηση (optimization).
Ο σύντομος ορισμός του καλού περιεχομένου
Το καλό περιεχόμενο:
• έχει τίτλο που ικανοποιεί την αναζήτηση του χρήστη
• είναι πρωτότυπο και παρουσιάζεται σωστά
• προσθέτει κάτι παραπάνω στα υπάρχοντα δεδομένα
• είναι σχετικό με τη θεματολογία του/των website(s) που δημοσιεύεται
• περιέχει οπτικό υλικό (όταν είναι εφικτό) το οποίο μπορεί, επίσης, να φέρει επισκέπτες
• …
Το τελικό συμπέρασμα είναι για άλλη μια φορά το ίδιο
Μια ιστοσελίδα “σωστή” ως προς το SEO φιλοξενεί καλό περιεχόμενο που ικανοποιεί τους έμψυχους αναγνώστες, τους παρακινεί να το σχολιάσουν και μερικές φορές να το μοιραστούν ΚΑΙ μπορεί να βρεθεί. Πάλι με αυτή τη σειρά!
Αφήστε μια απάντηση