Μόνο το περιεχόμενο δεν είναι αρκετό. Μπορεί να είναι άριστο αλλά οι αναγνώστες να το εγκαταλείπουν πριν το τέλος ή να μην το μοιράζονται. Γιατί; Γιατί μπορεί να μην παρουσιάζεται με το σωστό τρόπο.
Έχετε ακούσει τη φράση “Content is the king…”; Οι περισσότεροι αρθρογράφοι ή/και bloggers σίγουρα την έχετε κατά νου. Ας τη συμπληρώσουμε όμως, διότι είναι ελλιπής.
“Το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς… και η παρουσίαση του η βασίλισσα”.
Με γνώμονα αυτή τη φράση θα προχωρήσουμε στα 8 στοιχεία που ορίζουν ένα ολοκληρωμένο blog post.
#1. Ο τίτλος του άρθρου
Ένας τίτλος που θα τραβήξει την προσοχή όσων τον διαβάσουν είναι το σημαντικότερο στοιχείο κάθε άρθρου. Ο τίτλος είναι η ευκαιρία σας να αποδείξετε πως το περιεχόμενο είναι άξιο ανάγνωσης, επομένως είναι προφανές πως πρέπει να δώσετε την απαραίτητη προσοχή.
Τα κριτήρια επιλογής ενός τίτλου που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη μπορεί να επηρεάζονται άμεσα από τη θεματολογία του εκάστοτε άρθρου. Παρακάτω θα δούμε μερικές γενικές μορφές τίτλου που φαίνεται πως αποδίδουν καλύτερα στο χώρο του Internet:
• Οι αριθμοί “μαγνητίζουν” τους αναγνώστες. Για παράδειγμα: 10 συμβουλές για…
• Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα επίθετα: χρήσιμα, δωρεάν, κορυφαία κ.ά.
• *Λέξεις όπως συμβουλές, tips, λόγοι, αρχές κ.ά. πάντα φέρνουν καλά αποτελέσματα
• Αν είναι εφικτό, χρησιμοποιήστε λέξεις όπως “γιατί” και “πως” κ.ά.
• Δώστε μια υπόσχεση : 10 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να…
• Γράψτε σύντομους τίτλους ώστε να μην υποστούν περικοπή στα αποτελέσματα αναζήτησης
• Μη ξεχνάτε τη βασική λέξη-κλειδί. Οι οργανικές επισκέψεις παραμένουν βασικός στόχος
Η απόλυτη φόρμουλα
Βάσει όλων των παραπάνω, ορίστε μια φόρμουλα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες περιπτώσεις για τον τίτλο ενός blog post:
Αριθμός + Επίθετο + Στοχευμένη λέξη-κλειδί + * + Υπόσχεση
Ένα κλασικό παράδειγμα αποτελούν οι τίτλοι που κάθε γυναίκα επιλέγει να διαβάσει αυτήν την περίοδο: “5 κορυφαίες συμβουλές για sexy σώμα αυτό το καλοκαίρι”.
Ένα εξίσου καλό παράδειγμα που αρμόζει στο χώρο μας είναι το εξής: “Τα 15 χειρότερα SEO tips που θα μείνουν στην ιστορία”.
Σίγουρα η παραπάνω συνταγή δεν οδηγεί στην επιτυχία, αλλά η πιθανότητα να αποδώσει καλά είναι σημαντική.
#2. Η εισαγωγή
Η πρώτη παράγραφος είναι ακόμη ένα στοιχείο-κλειδί για ένα αποτελεσματικό blog post, καθότι απαντά σε βασικές ερωτήσεις των αναγνωστών:
• Ποιο ακριβώς είναι το θέμα του άρθρου;
• Γιατί πρέπει να το διαβάσουν;
• Ποιο θα είναι το τελικό όφελος του αναγνώστη;
Σε αυτό το σημείο έχετε ακόμη όλη την προσοχή του επισκέπτη σας. Ωστόσο, αυτό μπορεί εύκολα να αλλάξει αν δεν απαντήσετε στα ερωτήματά του. Όπως και ο τίτλος, έτσι και η εισαγωγική παράγραφος πρέπει να είναι άψογη αν θέλετε οι επισκέπτες να γίνουν αναγνώστες.
#3. Το κυρίως θέμα
Πρόκειται για το μεγαλύτερο μέρος του άρθρου σας και αξίζει να βάλετε τα δυνατά σας ώστε να μη φαίνεται βαρετό. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να του δώσετε ευανάγνωστη δομή.
Οι αναγνώστες που θα διαβάσουν κάθε λέξη του κειμένου σας είναι ελάχιστοι. Με τόσα blog posts να δημοσιεύονται σε καθημερινή βάση αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να σας εκπλήσσει.
Για να είναι το άρθρο σας ευανάγνωστο φροντίστε για τα παρακάτω:
• Χρησιμοποιήστε λίστες (bullet points)
• Χωρίστε το κείμενο σας σε μικρές παραγράφους (χωρίς να διακόπτεται η νοηματική σύνδεση)
• Αριθμήστε τα επιμέρους τμήματα εφόσον είναι δυνατό (όπως συμβαίνει με αυτό το άρθρο)
• Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο μέγεθος γραμματοσειράς
• Δώστε διαφορετικό μέγεθος ή/και χρώμα στους υπότιτλους
#4. Headings & Sub-headings (H1,H2,…)
Αν ο τίτλος είναι η μοναδική ετικέτα στο άρθρο σας καλά θα κάνετε να εισάγετε μερικές ακόμα. Εκτός του ότι συμβάλουν στη βελτιστοποίηση του περιεχομένου σας για τις μηχανές αναζήτησης, διευκολύνουν την πλοήγηση των αναγνωστών. Μια καλή δομή υποτίτλων εντός του περιεχομένου θα κάνει ευανάγνωστο και “ξεκούραστο” το κείμενό σας.
#5. Οπτικό υλικό
Η εισαγωγή εικόνων ή βίντεο μπορεί να «σπάσει» τη μονοτονία και να ξεκουράσει τους αναγνώστες, ειδικά αν πρόκειται για ένα μεγάλο άρθρο. Παρ΄ όλα αυτά η χρήση εικόνων δε συνίσταται για κάθε θέμα.
Για παράδειγμα, σε ένα άρθρο όπως αυτό, η χρήση εικόνων δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Αν, όμως, γράφετε ένα κείμενο με τα σπουδαιότερα μνημεία της Αθήνας, τότε το περιεχόμενο θα είναι ελλιπές χωρίς το οπτικό ερέθισμα.
Σε περίπτωση που επιλέγετε να εισάγετε εικόνες στο κείμενο σας, φροντίστε ώστε να είναι σχετικές με το θέμα, καλής ανάλυσης και να μην περιέχουν κάποιο watermark.
#6. Social media share buttons
Ένα μοίρασμα του άρθρου σας στα social media είναι ικανό να αυξήσει κατακόρυφα τις επισκέψεις σε αυτό. Το style των social media buttons και η περιοχή τοποθέτησης τους είναι δική σας επιλογή, αν και υπάρχουν μερικές θέσεις που αποδίδουν καλύτερα.
Είναι αλήθεια πως η νοοτροπία των Ελλήνων τόσο στο σχολιασμό άρθρων όσο και στα shares στα social media διαφέρει από αυτήν που επικρατεί στις ξένες σελίδες, επομένως μην περιμένετε σπουδαία αποτελέσματα σε αυτούς τους δύο τομείς.
#7. Ο επίλογος
Ως τελευταία παράγραφος, ο επίλογος πρέπει να συνοψίζει όσα αναφέρθηκαν αποδίδοντας ένα τελικό συμπέρασμα ή/και να συμπεριλαμβάνει ένα call-to-action μήνυμα. Θέλετε οι αναγνώστες να αφήσουν κάποιο σχόλιο στο άρθρο σας; Ζητήστε τους να το κάνουν.
Μερικά κοινά call-to-action μηνύματα που συναντάμε στον επίλογο είναι τα εξής:
• Αφήστε ένα σχόλιο
• Κάνετε share αυτό το άρθρο
• Εγγραφείτε στο newsletter
• Διαβάστε κάποιο παρόμοιο άρθρο
Μη διστάσετε να τα χρησιμοποιήσετε με την προϋπόθεση πως είναι διατυπωμένα με τον κατάλληλο τρόπο κάθε φορά.
#8. Οι τελευταίοι έλεγχοι
Πριν πατήστε το κουμπί της δημοσίευσης, καλό είναι να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις:
• Θα μπορεί κάποιος να βρει εύκολα το περιεχόμενό σας;
• Έχετε πετύχει το στόχο του ευανάγνωστου άρθρου;
• Είναι όλοι σε θέση να κάνουν αυτό που τους ζητήσατε στο call-to-action μήνυμα;
Αν δεν μπορείτε να δώσετε μια απάντηση, σίγουρα πρέπει να ρίξετε ακόμη μια ματιά στο περιεχόμενο που δημιουργήσατε.
Σε αυτό το πρώτο άρθρο της κατηγορίας του Content Marketing καλύψαμε τα βασικότερα θέματα της βασικής δομής ενός άρθρου που προορίζεται για δημοσίευση σε blog. Μείνετε συντονισμένοι για να γνωρίσετε μαζί μας τεχνικές που έχει αποδειχθεί πως αποδίδουν καλύτερα στο χώρο των blogs.
Συγχαρητήρια!
Ό,τι καλύτερο έχω διαβάσω όσον αφορά την ανατομία ενός τέλειου post!