Είχαμε υποσχεθεί ότι θα επανέλθουμε στο θέμα της δομής των permalinks στο WordPress και να ΄μαστε. Η δομή των permalinks είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολεί όχι μόνο όσους δημιουργούν με το WordPress, αλλά κάθε δημιουργό/διαχειριστή σελίδας με υψηλούς στόχους.
Θα ακούσετε πολλούς να υποστηρίζουν ότι η δομή των μόνιμων συνδέσμων (permalinks) δεν παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο SEO μιας σελίδας, αρά και στην κατάταξη της στα αποτελέσματα του Google. Κανείς δεν είπε ποτέ το αντίθετο. Παίζει μικρό ρόλο, αλλά στην επιστήμη του SEO όλα έχουν μικρή σημασία και τελικά βήμα-βήμα χτίζεται μια καλή σελίδα. Σίγουρα αξίζει, λοιπόν, να σκεφτείτε για την επιλογή της δομής των permalinks της ιστοσελίδας σας.
Όλες οι διαθέσιμες δομές permalinks (WordPress)
Αναφερόμαστε στο WordPress για να γίνει πιο κατανοητή η παρουσίαση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι για άλλες πλατφόρμες οι δομές είναι διαφορετικές. Οι διαθέσιμες επιλογές, λοιπόν, είναι αυτές που φαίνονται στην εικόνα.
Προεπιλεγμένη δομή
Αν δεν αλλάξετε χειροκίνητα τη δομή των συνδέσμων σας, τότε θα έχουν αυτή τη μορφή. Το WordPress την επιλέγει διότι είναι η μόνη “ουδέτερη”. Παρ’ όλα αυτά, παρακάτω θα δείτε ότι θα προτιμήσουμε άλλη δομή (όπως βλέπετε και στην εικόνα).
Ημερομηνία και όνομα
Κάθε δομή που περιέχει ημερομηνία πιστεύουμε ότι αξίζει να χρησιμοποιείται μόνο σε σελίδες με ειδησεογραφικό περιεχόμενο, καθώς η ημερομηνία είναι βασικό χαρακτηριστικό του κάθε άρθρου για μια τέτοια σελίδα.
Συνεχίζοντας, είναι γνωστό πως η ύπαρξη της ημερομηνίας στο url λειτουργεί αρνητικά για άρθρα και σελίδες που δημοσιεύθηκαν πριν από καιρό. Είναι λογικό ότι όταν κάποιος προσέξει την ημερομηνία στο url σας, μάλλον δε θα επιλέξει να διαβάσει μια σελίδα που δημοσιεύτηκε δύο χρόνια πριν. Ακόμα και αν το περιεχόμενο παραμένει επίκαιρο και άξιο ανάγνωσης, μπορεί να μην έχετε την ευκαιρία να το αποδείξετε.
Μήνας και όνομα
Ισχύει ότι ακριβώς ειπώθηκε για την προηγούμενη περίπτωση. Να σημειωθεί ότι και οι δυο αυτές περιπτώσεις έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία url μεγάλου μήκους που πολλές φορές δεν είναι επιθυμητό και σας συμβουλεύουμε να μην το κάνετε αν δεν υπάρχει ανάγκη.
Αριθμός
Μοιάζει με την προεπιλεγμένη δομή και θα καταλάβετε παρακάτω γιατί απορρίπτουμε και αυτήν, όπως την πρώτη.
Όνομα άρθρου
Αυτή είναι η δική μας επιλογή και από πολλούς θεωρείται η καλύτερη για το 90% των σελίδων. Με αυτή τη δομή permalinks θα κερδίσετε ευκολία στην ανάγνωση. Μη ξεχνάτε ότι δεν υπάρχει μόνο η Google, αλλά και οι άνθρωποι. Εκτός, λοιπόν, του ότι η Google μπορεί να καταλάβει και greeklish (αυτό για όσους δεν έχουν επιλέξει ελληνικούς χαρακτήρες), ένας σύνδεσμος αυτής της μορφής είναι κατανοητός και από τον άνθρωπο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν κάποιος οδηγηθεί στη σελίδα σας μέσω κάποιας άλλης σελίδας, είναι πολύ πιθανότερο να ξέρει τι πρόκειται να διαβάσει/δει, άρα να μείνει σε αυτήν. Διαφορετικά ο χρήστης δε γνωρίζει τι πρόκειται να δει και η πιθανότητα να εγκαταλείψει τη σελίδα σας δυσαρεστημένος είναι μεγάλη.
Ακόμη, οι λέξεις που περιέχονται στο url της μορφής αυτής θα εμφανίζονται σε bold στα αποτελέσματα αναζήτησης. Εντάξει, δεν είναι κάτι σημαντικό αλλά με αρκετή τύχη μπορεί το μάτι κάποιου να πέσει πιο εύκολα σε μια bold λέξη μεταξύ των άλλων. Όπως και να έχει, δεν είναι αυτός ο λόγος που προτείνουμε αυτή τη δομή.
Επίσης, με τέτοια permalinks θα έχετε συνδέσμους μικρότερου μήκους. Καλό είναι να αποφεύγετε δομές της μορφής “/%year%/%month%/%date%/%postname%/”, διότι το μήκος του url που προκύπτει είναι απαγορευτικά μεγάλο.
Η δομή /%postname%/ και /sample-post/ είναι η ίδια, αυτή που σας προτείνουμε, και θα είσαστε σε θέση να επιλέξετε τις λέξεις που θα φαίνονται στο url κάθε φορά.
Η δομή “/category/post-name”
Ειδικά για σελίδες με μεγάλο όγκο περιεχομένου, η δομή αυτή θα βάλει μια τάξη στα urls. Ίσως ακούσετε ότι δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του WordPress. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον, αφού το ζήτημα έχει λυθεί για κάθε έκδοση νεότερη του WordPress 3.3. Μπορείτε, λοιπόν, να την χρησιμοποιήσετε ελεύθερα έχοντας κατά νου ότι πρέπει οι κατηγορίες σας (ή τα slugs που χρησιμοποιείτε) να περιγράφονται από μια λέξη για να μην προκύπτει μεγάλο url.
Αν και δεν έχουμε καλύψει πλήρως κάθε περίπτωση αλλαγής, έχουμε μιλήσει για την Αλλαγή της δομής των permalinks (για WordPress).
Τι πρέπει να προσέξετε στην προτεινόμενη δομή “post-name”;
Μην προσπαθήσετε να εκμεταλλευτείτε τη δυνατότητα που σας δίνεται να χρησιμοποιήσετε στο url σας λέξεις-κλειδιά. Δεν πρέπει ένα url αυτής της μορφής να μοιάζει κάπως έτσι, “seopedia/seo-seo-wordpress-wordpress-seo-wordpress”.
Πρέπει να είναι όπως το url αυτού του άρθρου. Διαφορετικά μπορεί να λάβετε από την Google τον χαρακτηρισμό του spammer, κάτι που σίγουρα δε θα κάνει καλό στη σελίδα σας.
Μπορεί να ακούσετε ότι η δομή αυτή προκαλεί προβλήματα όταν δυο άρθρα τυχαίνει να έχουν τον ίδιο τίτλο. Αυτό έχει αντιμετωπιστεί από την έκδοση 3.3 του WordPress και έπειτα. Αν δύο άρθρα έχουν ακριβώς τον ίδιο τίτλο, τότε το WordPress αυτόματα θα τοποθετήσει το “2” στο τέλος του νεότερου url.
Τέλος, αξίζει να θυμάστε ότι, όποια δομή και αν προτιμήσετε, καλό είναι να μην έχετε urls μήκους μεγαλύτερου των 5 λέξεων.
Ο διαχωρισμός των λέξεων στα permalinks, – vs _
Ρίξτε μια ματιά στο url αυτού του άρθρου. Έχει τη δομή που προτείνουμε ως την καταλληλότερη και ο διαχωρισμός των λέξεων γίνεται με -. Αυτός είναι πρακτικά ο καλύτερος συνδυασμός. Πρέπει να αποφεύγεται να χωρίζεται τις λέξεις σας με _, γιατί πολλές φορές η Google δεν το θεωρεί διαχωριστικό.
Πρόκειται για μια λεπτομέρεια και δεν αξίζει αν χρησιμοποιείτε ήδη τις _ να αλλάξετε ένα-ένα τα urls σε -. Αν, όμως, έχετε τη δυνατότητα επιλογής καλό είναι να προτιμήσετε τις – ως διαχωριστικό. Στο παρακάτω video ο Matt Cutts (εργάζεται στην Google) εξηγεί ακριβώς αυτό.
Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε να επιλέξετε τη σωστή δομή των permalinks για τη δική σας σελίδα. Θα ήταν πραγματικά χρήσιμο και ευχάριστο αν μοιραζόσασταν τις απόψεις σας σχετικά με το θέμα μαζί μας.
Ευχαριστούμε για τις συμβουλές.
Θέλω ωστόσο να ρωτήσω μπορούμε να έχουμε ελληνικό Permalink στο άρθρο ?
(Πχ) http://www.mydomain.com/index.php/πώς-να-κάνω-ενημέρωση/ ??
Σε εμένα μου βγάζει σφάλαμα 404 όταν παω να διαβάσω το άρθρο
Αλέξανδρε δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι εννοείς, αλλά γενικά σαφώς μπορείς να ορίσεις ελληνικά permalinks. Αν μιλάμε για WordPress, αυτό γίνεται από το κάθε άρθρο ξεχωριστά εφόσον επιλέξεις τη δομή που προτείνεται στο παραπάνω άρθρο. Στο url που φέρεις ως παράδειγμα, γιατί να υπάρχει ενδιάμεσα το /index.php/;