Οφείλω να σας πω μα μην εμπιστεύεστε τους δημιουργούς όταν λένε ότι το WordPress theme τους είναι SEO friendly. Το “SEO friendly” είναι απλά μια ταμπέλα που βάζουν στα θέματα τους και από τη στιγμή που οι περισσότεροι πελάτες δε ξέρουν που να ψάξουν για να δουν αν αυτό είναι αλήθεια, τους βοηθάει (και μάλιστα πολύ) να πουλάνε τα θέματά τους.
Όπως πολλοί διαπιστώσατε, πριν από λίγο καιρό το θέμα του SEOpedia άλλαξε. Η ανάμνηση που μου έχει αφήσει το παλιό θέμα είναι το λάθος rel=canonical link στο header του, το οποίο οδηγούσε στην αρχική σελίδα αντί στο σωστό URL για μια σελίδα ή άρθρο. Και δείτε τώρα πως σε συνδυασμό με λίγη ατυχία μπορεί το πρόβλημα να γίνει ακόμα μεγαλύτερο.
Δεν υπάρχει λόγος να κρύψω ότι χρησιμοποιώ το plugin WordPress SEO by Yoast για το SEOpedia. Όπως ήταν αναμενόμενο, το plugin αυτό έβαζε το σωστό canonical link, αλλά εξαιτίας του τρόπου “στησίματος” του θέματος, το canonical του plugin βρισκόταν κάτω από αυτό του θέματος! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Google έπαιρνε το λάθος canonical επειδή αυτό έβρισκε πρώτο. Το αποτέλεσμα; Αρκετές σελίδες σταμάτησαν να εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google, γεγονός που με έκανε να ψάξω τι γίνεται και τελικά να βρω το σφάλμα.
Προφανώς και έστειλα αμέσως email στους σχεδιαστές/δημιουργούς του θέματος για να διορθώσουν αυτό το σημαντικό λάθος, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναφέρω κάποιο όνομα ή την εταιρεία. Αυτό που φαίνεται από αυτή την ιστορία είναι ότι ένα WordPress theme, το οποίο έχει χαρακτηριστεί SEO friendly, ήταν δημιούργημα κάποιων που δεν ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν.
Μερικά θέματα έχουν καλύτερη φήμη από άλλα. Υπάρχουν εταιρείες που νοικιάζουν ειδικούς για να επιθεωρήσουν τα θέματα τους πριν τη διάθεση στο κοινό και έχουν κάθε δικαίωμα να τα χαρακτηρίζουν SEO friendly. Ψάξτε καλά πριν αγοράσετε το WordPress theme για το blog ή τη σελίδα σας. Σίγουρα δε θέλετε να δείτε κάποια μείωση της απόδοσης της, ενώ πηγαίνατε για αναβάθμιση.
Ενδεικτικά μπορείτε να διαβάσετε μερικά WordPress Theme Brands reviews.
Αφήστε μια απάντηση